Telefon ikon Telefonszámaink

Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása?

Közzétéve:

Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása? Saját cég alapítása néha költséges, de vállalkozás indítás támogatással is lehet.

Saját céget szeretne alapítani, de nem tudja mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása? Egy új cég alapítása, kezdő vállalkozás indítása idő- és pénzráfordítást kíván, de valamelyik cégalapítás olcsóbb, mint a többi. Milyen vállalkozást érdemes tehát indítani?

Fontos tudatosítani magánvállalkozás indítása előtt, hogy a költségek nem csak pénzben mérhetőek. Egy kezdő vállalkozás felfuttatása, sikeressé tétele sok munkát és áldozatot igényel. Főleg a kezdeti időszakban jelent rengeteg időt és energiát a piacszerzés, ismertség elérése, vevőkör kialakítása. Ha az alapokat megfelelően lefektette a vállalkozó, akkor a működés rutinszerűvé válásával, esetleg alkalmazott felvételével tehermentesíteni tudja magát. Saját cég alapítása, főleg a kezdeti időszakban, figyelmet, időt és energiát vonhat el a vállalkozó kapcsolataitól, családjától.

Pénzbeli költségeket tekintve megkülönböztetjük a nyilvántartásba vételhez kapcsolódó fix költségeket és a tevékenység megkezdéséhez szükséges egyéb költségeket.

Melyek a nyilvántartásba vétel költségei? Mennyibe kerül egy vállalkozás beindításának a papírmunka része? Cégalapítás ingyen sajnos nem lehetséges. Mivel a cégbejegyzési kérelem leadásához ügyvéd közreműködése elengedhetetlen, így legalább a cégalapítás ügyvédi munkadíját ki kell fizetni. A LOGOSZ Cégcsoport saját ügyvéddel rendelkezik, így nálunk a cégalapítás ára igen kedvező, főleg ha a cégalapítás székhelyszolgáltatás igénybevételével együtt zajlik. 2017. előtt jelentősen magasabb volt a cégalapítás költsége, hiszen akkor még a legtöbb cégforma esetén a cégalapítást illetékfizetési kötelezettség terhelte. Jelenleg kizárólag Zrt. alapítás esetében szükséges cégalapítási illetéket megfizetni, Kft., Bt., Kkt., és egyéni cég alapítása illetékmentes és nem szükséges közzétételi díjat sem fizetni. Egyéni vállalkozás indítása egyedül elvégezhető otthon, nem szükséges hozzá ügyvéd és illetékmentes – így egyéni vállalkozás indítása teljesen ingyenes. A saját vállalkozás indítás kikerülhetetlen költsége még 5.000 forint, melyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni minden évben az indulástól kezdve a teljes fennállás alatt.

A cégformák jegyzett tőke igényétől is függ, hogy mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása. Egyéni vállalkozás, egyéni cég és Bt. alapítás nem lehetséges jegyzett tőke nélkül, de nincsen meghatározva kötelező minimum alaptőke, melyet el kell érni. Kft. alapítás törzstőke igénye azonban törvényi szabályozás szerint legalább 3 millió forint, Zrt. minimális törzstőkéje pedig 5 millió forint. A cégalapítás árához hozzá kell még számolni, ha székhelyszolgáltatást kell igénybe venni, mivel nincs olyan ingatlana a vállalkozásnak, melybe a cég székhelyét bejelenthetné. Továbbá, még ha nem is végezzük a cégalapítást könyvelés igénybe vételével, kötelező előbb-utóbb könyvelő megbízása, hiszen az éves mérleget csak mérlegképes könyvelő adhatja be, így ezt is érdemes a költségek közé számolni.

Kezdő vállalkozás indításánál a tevékenység jellege és a vállalkozás célja nagyban befolyásolja, hogy mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása. A vállalkozás indítás költségeinek listája végtelenül bővíthető, de a legszükségesebbek közé tartozhatnak (persze egyedi igények szerint) az online számlázóprogram igénybe vétele, iroda/üzem/gyár felállítása, weboldal készítése, munkavállaló felvétele és még sok egyéb. Az indulási költségeken sok megspórolható a megfelelő adónemek kiválasztásával, legális adóoptimalizálással, ehhez pedig érdemes már az alapítás előtt adótanácsadó segítségét kérni.

Vállalkozás indítása tehát cégformától és tevékenységtől függően sokba is kerülhet, ráadásul a vállalkozónak számos olyan döntést kell meghoznia, amihez esetleg kevés háttértudással rendelkezik. Ha úgy érzi szívesen vágna bele saját cég alapításába szakmai segítséggel, érdemes tisztában lenni a lehetőségekkel. Vállalkozás indítása önerő nélkül nehéz, de sikerülhet. Új vállalkozás indítása pályázattal is lehetséges, korábban például a Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatását célzó program (GINOP 5.2.7-18.) és a Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatását célzó program (GINOP 5.1.10-18.) nyújtott lehetőséget vállalkozó kedvű személyeknek és biztosított képzést, mentorálást a sikeres kezdéshez. A pályázatokon kívül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jóvoltából kezdő vállalkozás indítása támogatással is lehetséges, hiszen ők 1 éves, ingyenes Mentor Programot tartanak fenn bármely induló vállalkozásnak, aki igényli. Vállalkozói hitel felvételre nem sok esély van, hiszen a vállalkozói hitel feltételei között igen gyakori az elvárás, hogy a gazdasági társaság legalább 1, néha 2 lezárt üzleti évvel rendelkezzen.

Irodáinkban a vállalkozás indítása igen kedvező feltételek mellett lehetséges. Munkatársaink ingyenes cégalapítási tanácsadással segítik a cégalapítás folyamatát. Emellett irodáinkban az aktuális rendeleteknek megfelelő székhelyszolgáltatás vehető igénybe jutányos áron! Partnercégünk, a Kontír Professional Kft. pedig megbízható könyvelési szolgáltatással várja a cégeket. Ha vállalkozói bankszámla nyitására is szüksége van, együttműködő partnerünk a K&H Bank kedvezményes feltételekkel várja a LOGOSZ ügyfeleit.

keyboard_arrow_up