Vállalkozás indítása önerő nélkül

Közzétéve:

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Sokak fejében megfordul ugyan az, hogy felhagyjon a munkavállalói léttel, és helyette inkább egy saját vállalkozást indítson, ahol végre a saját maga ura, illetve főnöke lehet. Az ilyen irányú lelkes ábrándozás képei azonban gyakran szerte foszlanak, amint a vállalkozás beindításához szükséges anyagiak számbavétele megkezdődik. Egy vállalkozás indítása önerő nélkül ugyanis aligha lehetséges, vagy esetleg mégis van rá mód? Jelen írásban annak fogunk utánajárni, hogy lehetséges-e a vállalkozás indítása önerő nélkül is.

Abban az esetben, ha valakinek nem áll rendelkezésére megfelelő anyagi háttér a vállalkozói ambíciónak a megvalósításához, még nem kell rögtön lemondania róla, vannak ugyanis olyan konstrukciók és lehetőségek, amelyek segítséget nyújthatnak abban, hogy viszonylag alacsony összegű önerővel, vagy akár önerő nélkül is belefoghasson egy vállalkozásba.

Mindenekelőtt azonban szükséges azt megjegyezni, hogy a vállalkozáshoz szükséges önerő mértéke nagyba függhet a vállalkozás profiljától is, egyes tevékenységekhez ugyanis elengedhetetlen az, hogy nagy értékű eszközöket vásároljon meg, míg mások esetében a személyes munkavégzés és a szellemi tudás jelentheti a legnagyobb értéket.

Egy vállalkozás indítása esetén az első kiadások a vállalkozási formához kapcsolódó kiadások képében jelentkeznek. Amennyiben nem szeretne egyből hatalmas összegeket az új cégébe invesztálni, mindenképpen körültekintően kell eljárnia a vállalkozási forma megválasztása során. A számos vállalkozási forma közül azokat célszerű elsősorban előnyben részesíteni, amelyek nem kötöttek egy minimális jegyzett tőke rendelkezésre állásához, mint például betéti társaság (Bt.), a közkereseti társaság (Kkt.), az egyéni cég, valamint nem szükséges tőkét elkülöníteni az egyéni vállalkozó tevékenység végzéséhez sem. Azonban a fentiek esetében is kell számolni az adminisztratív, illetőleg az esetleges ügyvédi díjjak költségeivel.

Az egyedi ötleteket és elgondolásokat sok esetben igen is nagyra értékelik, éppen ezért nem szabad, hogy egy saját vállalkozás felépítésétől éppen az anyagiak tántorítsák el. Vállalkozás indítása támogatással is lehetséges. Érdemes figyelni a különböző pályázati portálokat, önkormányzati kiírásokat, amelyek között gyakran található olyan felhívás is, amely adott esetben a vállalkozás beindítására is elkölthető megpályázható összegre vonatkozik.

Abban az esetben, ha más módon nem tudja lehívni a vállalkozása beindításához szükséges anyagi forrásokat, akkor még mindig fordulhat a pénzintézetekhez is. A vállalkozói hitelek kapcsán meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy általában csak olyan vállalkozásoknak folyósítanak hitelt, amelyek már legalább egy lezárt üzleti évet tudnak maguk mögött. Egyes bankoknál léteznek olyan hitelkonstrukciók, amelyek induló vállalkozások számára is megoldást nyújthatnak. Ezen hitelek kapcsán azonban meg kell említeni, hogy mivel ilyen esetekben a kihelyezett hitelhez nagyobb kockázat társul, jellemzően csak magasabb kamat mellett vehetőek igénybe, és nem ritka az sem, hogy megfelelő biztosíték adását írják elő a hitelszerződés megkötéséhez. Vállalkozói hitel felvételekor így például hasznos lehet, ha már eleve van egy ingatlan a tulajdonában, ugyanis ennek megterhelése révén nagyobb eséllyel juthat induló cége kezdeti kiadásait fedező jelzáloghitelhez, amelyet a vállalkozás hasznaiból később törleszthető is.

Összességében megállapítható, hogy egy vállalkozás indítása önerő nélkül egyáltalán nem egyszerű, és jellemzően nagyobb kockázattal is járhat, azonban, ha elkötelezett az ötlete mellett és hisz a vállalkozása sikerében akár önerő nélkül is hozzáfoghat álmainak megvalósításához.

Forrás: net.jogtar.hu, palyazatmenedzser.hu,

keyboard_arrow_up