Mik a vállalkozói hitel feltételei?

Közzétéve:

Mik a vállalkozói hitel feltételei?

Számos típusa van a vállalkozói hiteleknek, többek között a forgóeszköz hitel, beruházási hitel stb.. A vállalkozói hitel feltételei eltérőek lehetnek a típustól, összegtől, pénzintézettől függően. A számos eltérő hitel feltétel mellett vannak általános követelmények, melyek a legtöbb hitel típusnál egységesek. A következőkben ezeket fogjuk kifejteni részletesebben.

Hitelfelvételre nem csak azok a vállalkozások kényszerülhetnek, akik nehéz helyzetbe jutottak. Néha a növekedéshez először be kell fektetni, esetenként nagyobbat kockáztatni. A megfelelő hitel típus és összeg felvételével dinamikus növekedést érhetnek el a vállalkozások. Fontos tudni, hogy a nem szabad felhasználású vállalkozói hitel feltétele, hogy a felvett összeget valóban arra fordítsa a vállalkozás, amire előzetesen igényelte, vagy ami meg van határozva a feltételek között.

A vállalkozói hitelfelvételnek általános feltételei is vannak, melyek a legtöbb hitelfelvétel során megegyeznek, függetlenül a pénzintézettől és hitel típustól. Nem kapnak hitelt azon vállalkozások, melyek végelszámolás, csődeljárás vagy felszámolási eljárás alatt állnak, tehát megszüntetésük folyamatban van. A vállalkozói hitel feltétele továbbá, hogy se a tulajoknak, se a vállalkozásnak ne legyen köztartozása. A legtöbb hitel esetében szükséges, hogy a vállalkozás már rendelkezzen lezárt üzleti éves mérleggel, legalább eggyel de sokszor szükséges kettő. A bankok olyan vállalkozásoknak adnak hitelt, amelyek nagy valószínűség szerint képesek lesznek annak visszafizetésére, így olyan vállalkozások nem jutnak hozzá hitelhez, melyek az elmúlt években veszteségesek voltak, vagy árbevételük állandóan csökkent. Fontos, hogy a vállalkozás valós gazdasági tevékenységet végezzen, tehát a pénzmozgásokat számlákkal tudják igazolni.

A hitelfelvételhez szükséges a pénzintézetek előtt igazolni, hogy a vállalkozás képes a felvett hitelt törleszteni a megadott határidőn belül. Ennek bizonyítására a bankok sokszor kérhetik az előző éves lezárt mérleget, főkönyvi kivonatot, esetleg partner- és vevőlisták bemutatását. Ezek ellenőrzésére, áttekintésére rövid futamidejű, alacsonyabb értékű hiteleknél akár néhány nap is elég lehet, beruházási hitelek esetében viszont, akár néhány hétbe is beletelhet.

A vállalkozói hitel feltételei természetesen itt nem érnek véget. Ezeken túl számos egyéni, egyedi feltétel számításba jöhet, melyet adott pénzintézet saját hatáskörében határoz meg, vagy a vállalkozói hitel típusából adódik (pl. szükséges fedezet biztosítása). Ezeknek adott pénzintézeteknél tudnak utána nézni vagy hitelügyintézők segítségével.

Forrás: bank360.hu, hitelpont.hu

keyboard_arrow_up