Telefon ikon Telefonszámaink

Vállalkozás indítása támogatással

Közzétéve:

Vállalkozás indítása támogatással még kedvezőbb. Fiatalok vállalkozás indítási költségeinek támogatása pályázati pénzből.

Szeretne saját vállalkozást indítani, de nincsenek meg hozzá a kellő anyagi feltételei? Lehetséges vállalkozás indítása önerő nélkül? Ennek egyik módja, ha a cégalapítás támogatással, esetleg vállalkozás indítás pályázattal valósul meg. Két ismertebb, ám már lezárult pályázaton keresztül bemutatjuk ennek menetét, hisz reményeink szerint a jövőben lesznek még hasonlóak.

Az Európai Unióban nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok minőségi oktatásba és foglalkoztatásba vonására, melyet most több program is támogat, köztük az Ifjúsági Garancia Program. A NEET fiatalok elérése, és számuk csökkentése kiemelt jelentőségű az elmúlt időben. A NEET fiatalokon azon 15-29 év közötti személyeket értik, akik nem vesznek részt semmilyen képzésben vagy oktatásban, továbbá nem is dolgoznak.

A Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatását célzó program (GINOP 5.2.7-18.) is nekik nyújtott közvetett segítséget, mellyel a pályázatot megnyerő kiemelt projektgazdától, a vállalkozás indítás költségeinek fedezésére vissza nem térítendő támogatást kaphattak. A vállalkozás indítás pályázaton a GINOP-5.1.9-17 felhívás keretében felkészített, 18 és 25 év közötti Ifjúsági Garancia programba is bevonható fiatalok, illetve a 25 és 30 év közötti regisztrált álláskeresők indulhattak.

A 30 év feletti munkanélküliek sem maradtak segítség nélkül. Közülük, szintén továbbadott támogatási konstrukciók keretében, a GINOP-5.1.9-17 felhívás keretében felkészítettek pályázhattak az Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatását célzó programba (GINOP 5.1.10-18.), melynek hasonlóan feltétele volt, hogy regisztrált álláskereső legyen az illető.

Új vállalkozás indítása pályázat segítségével tehát akkor lehetséges, ha az ember regisztrált munkanélküli, vagyis nincsen munkája és nem nappali tagozatos hallgató. További feltétel, hogy magyarországi lakcímmel rendelkezzen, illetve ne birtokoljon egyedi- vagy többségi tulajdont más vállalkozásban és ne legyen vezető tisztségviselő.

Ezen vállalkozás indítási pályázatokra való jelentkezés menete a következő volt:

 1. regisztrálás, mint álláskereső
 2. az álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válását támogató programba való regisztráció
 3. vállalkozás indítás támogatással komplex szolgáltatásokban való részvétel
  1. 2-3 hetes felkészítő képzés
  2. üzleti terv készítés
  3. tanácsadáson, mentoráláson való részvétel
 4. vállalkozás megalapítása
 5. pályázat benyújtása
 6. vállalkozás működtetése, minimum 24 hónapig az elfogadott üzleti terv alapján
 7. pályázat elszámolása záró beszámoló keretében a Magyar Államkincstár felé.

Az álláskeresők és fiatalok vállalkozás indítási költségeinek támogatására kapott összeg felhasználható volt egyéni vállalkozás, egyéni cég, betéti társaság és korlátolt felelősségű társaság alapítására is. A támogatás igénylése csak olyan vállalkozással volt lehetséges, amely legfeljebb 3 hónappal az igénylés beadása előtt alapult, továbbá a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkezett ügyfélkapu hozzáféréssel és bankszámlával. A vállalkozás indítási támogatást igénylő nem rendelkezhetett köztartozással, illetve amennyiben a program által támogatott vállalkozásként társas vállalkozást indított, minősített többségi tulajdonnal (min.75%) kellett rendelkeznie. Olyan vállalkozás alapítására lehetett pályázni, melynek bejegyzett székhelye, telephelye(i) továbbá fióktelepe(i) Magyarországon, a kevésbé fejlett régiókban találhatóak.

A kapott vissza nem térítendő támogatással, mely maximum 4. 573. 800 Ft. volt, a képzés során összeállított és elfogadott üzleti tervet kellett megvalósítani. A programban résztvevő vállalta, hogy a támogatási időszak 12 hónapja után minimum további 12 hónapig működteti vállalkozását, illetve, hogy a támogatási időszak alatt nem módosítja főtevékenységét.

Az álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válását ösztönző program keretein belül igényelt vállalkozás indítási támogatás nem volt összevonható más pályázati forrásból származó támogatással, kizárólag a Foglalkoztatás ösztönzése célú hitelprogram (GINOP 8.8.1-17.) keretében elnyert visszatérítendő támogatással volt kombinálható.

Forrás: ginop519.hu, kormanyablak.hu, ec.europa.eu, tcs.allamkincstar.gov.hu, kamaronline.hu, palyazatmenedzser.hu

keyboard_arrow_up