Telefon ikon Telefonszámaink

Fontos tudnivalók a Kormányablakról

Kormányablak

Manapság egyre több területen igyekeznek online ügykezelést biztosítani, nincs ez másképp a vállalkozások ügyintézésével sem, de hazánkban még így is szinte kikerülhetetlen a Kormányablakok felkeresése. A Kormányablakokban azon kívül, hogy el lehet intézni a személyi okmányokkal és gépjármű ügyintézéssel kapcsolatos hivatalos papírok igénylését, néhány fontos, vállalkozóknak elengedhetetlen adminisztrációt is foganatosítani lehet.

A Kormányablak a vállalkozások között főleg az egyéni vállalkozók (e.v.) ügyintézésében játszik fontos szerepet. A társas vállalkozásoknak kötelező az Ügyfélkapu fiókjukon keresztül Cégkapu hozzáférést csinálni és a továbbiakban az intézni valók nagy része azon keresztül végezhető. Habár egyéni vállalkozást indítása Ügyfélkapu nélkül is lehetséges a székhely szerint illetékes okmányirodában, természetesen Ügyfélkapun keresztül is beküldhető a kitöltött formanyomtatvány. Az okmányirodában való ügyintézéshez időpontfoglalás nélkül is lehet érkezni. Ha valaki úgy döntene, mégis egyeztet előtte, időpont akkor is regisztráció nélkül foglalható. Itt elintézhető elektronikusan néhány igazolvány igénylése és a hatósági ügyek elektronikus előkészítése is. Ezzel szemben a Kormányablakhoz csak időpont foglalással lehet érkezni, melyhez be kell lépni az Ügyfélkapu rendszerbe. (Ügyfélkapu fiók készíthető adóhatósági ügyfélszolgálaton, okmányirodában, kormányablakban és kormányablak buszon is.) Kormányablaknál kell elintézni számos egyéni vállalkozást érintő adminisztratív feladatot. A Kormányablakoknál lehet az okmányirodai ügytípusokon kívül, a 515/2013 (XII.30) Kormány rendelet értelmében az egyéni vállalkozói kártya kiállításának/cseréjének/pótlásának igénylését elintézni, itt kell bejelenteni és nyilvántartásba venni a tevékenység megkezdését, gyakorlásával kapcsolatos adatváltozásokat, szüneteltetését, majd az azt követő folytatását, végül pedig az özvegy, örökös vagy törvényes képviselő általi folytatását.

Elindították a Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálatot is, annak érdekében, hogy azokon a településeken, ahol nincsen állandó kormányablak, megkönnyítsék azon ügyek intézését, amelyek csak a Kormányablakon keresztül lehetségesek. Jelenleg 11 busz járja az országot, melyeknek menetrendje a Kormányablak honlapján megtalálható.

Forrás: kormanyhivatal.hu, kormanyablak.hu, nyilvantarto.hu

 

keyboard_arrow_up