Egyéni vállalkozás - mit érdemes tudni

Egyéni vállalkozó feltételei

Az utóbbi években egyre népszerűbb egyéni vállalkozóként részt venni a gazdasági életben. Számos előnye mellett, komoly hátrányai is vannak ennek a vállalkozói formának.

Az egyéni vállalkozás indítása online egészen egyszerűen, olcsón és könnyen megvalósítható. Pozitívumok többek között, hogy fenntartása nem drága, a döntéseket a személy egyedül hozhatja meg, nem szükséges társsal egyeztetni, tevékenysége szüneteltethető, ha esetleg időszakosan vagy szezonálisan nem lenne nagy forgalom, és ha úgy alakulna, megszüntetése is könnyen kivitelezhető.

Az egyéni vállalkozó létnek hátránya, hogy a felelősség korlátlan, tehát a vállalkozó teljes vagyonával felel az esetleges hibák esetén, ráadásul gazdasági körökben kevéssé tartják őket tőkeerősnek. Ezen kívül az egyéni vállalkozók, szemben a társas vállalkozásokkal, akik késleltethetik az osztalékadó befizetést, kötelesek az adózott eredmény osztalékát azonnal kivenni.

Az egyéni vállalkozás indítása ideális azon egyének számára, akik szeretnék kipróbálni magukat a vállalkozók világában, de nem szeretnének „mindent egy lapra feltenni” vagy nem csak a vállalkozásukból szeretnének megélni,. A másodállású egyéni vállalkozás indítása azoknak van kitalálva, akik csupán mellékesen szeretnének ezzel foglalkozni, így pedig nem szívesen mondanának fel munkahelyükön. Ha az egyéni vállalkozónak minimum heti 36 óráról szóló munkaszerződése van (ez több munkahely esetén, az óraszámok összeadásával számolandó) vagy nappali képzés formájában közép- vagy felsőfokú tanulmányokat folytat, akkor a vállalkozás nem köteles járulék fizetésére. Egyéni vállalkozás indítása előnyös olyan tevékenységek folytatása esetén is, amelyek szezonálisak vagy időszakosan ingadozó intenzitásúak, hiszen ennek tevékenysége, szemben a társas vállalkozásokéval, szüneteltethető, így a holt időszakokban nem kell járulékot fizetni.

Egyéni vállalkozó nem lehet olyan személy, aki

  • cselekvőképtelen vagy korlátozott cselekvőképességű
  • gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja vagy egyéni cég tagja
  • elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmény alatt álló személy, aki szándékos bűncselekmény miatt jogerősen egy évet meghaladó szabadságvesztést kapott vagy, akit közélet tisztasága elleni, vagyon elleni vagy gazdasági bűncselekmény miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek.

Az egyéni vállalkozás indítása online és személyes ügyintézéssel is lehetséges. A személyes ügyintézést a vállalkozó székhelye szerint illetékes okmányirodában lehet elvégezni egy egységes formanyomtatvány kitöltésével. Az online ügyintézés Ügyfélkapu fiókon keresztül lehetséges, hiszen itt is be lehet küldeni a kitöltött formanyomtatványt. Ennek az egységes nyomtatványnak a kitöltéséhez tudnunk kell a végezni kívánt tevékenység Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke (ÖVTJ) szerinti kódját és azt, hogy adott tevékenység bejelentés és engedély köteles-e, illetve képesítéshez kötött-e. A Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara honlapján megtalálható, hogy mely tevékenységek engedély illetve bejelentés kötelesek.

Ha a tevékenység képesítéshez kötött, akkor az egyéni vállalkozó csak akkor végezheti, ha vagy ő, vagy valamelyik, a tevékenység folytatásában személyesen résztvevő, határozatlan időre foglalkoztatott alkalmazott rendelkezik az adott képesítéssel. A tevékenység megkezdése csak akkor lehetséges, ha a nyilvántartásba vételről érkező igazolást a vállalkozó megkapta. A tevékenység megkezdésének bejelentése illeték- és díjmentes. A nyilvántartásba vételről szóló igazolás kinyomtatása elegendő az egyéni vállalkozás törvényes működésének igazolására, de, aki szeretne, igényelhet 10.000 Ft ellenében vállalkozói igazolványt is bármely kormányablakban

Az egységes formanyomtatvány beküldése és vállalkozás elindítása után következik a határidős bejelentkezések elkészítése, melyre mindenkinek legfeljebb 15 nap áll a rendelkezésére. Ide tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) való bejelentés, amely T101E, T180 és T1041 nyomtatványok kitöltésével történik és a székhely (fióktelep létezése esetén az aszerint) illetékes Önkormányzatnál való bejelentkezés. A vállalkozás székhelye lehet saját tulajdonú ingatlan vagy igénybe vehető székhelyszolgáltatás is. Amennyiben van a vállalkozásnak saját könyvelője, akkor ő általában elkészíti ezeket a bejelentéseket, bár esetenként csak külön díjszabás ellenében. Ha ezeket nem végezzük el időben, akkor még NAV bírságot is kaphatunk. Könyvelést és bejelentéseket partnercégünk is vállal új ügyfeleknek 1 hónap ingyen könyveléssel. Az egyéni vállalkozás tényleges elindításához még néhány dolog szükséges, mint például pénztárgép és működési engedély, de ha ezek is megvannak, az egyéni vállalkozás elkezdheti működését.

Források: egyenivallalkozasinfo.konyvelesnet.hu, egyenivallalkozas.info.hu, elemzeskozpont.hu, katainfo.hu