Telefon ikon Telefonszámaink

Mikor érdemes eladni a céget?

Cég adásvétel biztonságosan

A cég eladás időszerűvé válása optimális esetben akkor érkezik el, mikor az iparág a lehető legjobban megy – a befektetők ugyanis érthető módon a növekvő iparágak iránt érdeklődnek. Az ideális, ha a tulajdonos a cég növekedését nem tudja finanszírozni, ezért van szüksége a pénzre.

Cég adásvétel árajánlataink

Mennyit ér a cég és mennyit fizetnek érte?

mennyit-er-a-ceg-es-mennyit-fizetnek-erte

A cégértéke nem biztos, hogy egyenlő a vételárral. A cégérték meghatározása minden cégeladás esetében kulcsfontosságú elem. A tulajdonosnak folyamatosan tisztában kéne lennie a cég értékével és azzal, hogy ezt mi befolyásolja, hisz így tud olyan döntéseket hozni, amelyek növelik a cég értékét. A cégérték számolható, döntésekkel befolyásolható, külső tényezők függvényében is változhat. A tranzakciós ár alapvetően elvileg korrelál a cégértékkel, de nem feltétlenül, hisz befolyásolja a tárgyalási pozíció, de a cégről alkotott kép és a vele szembeni bizalom is.

Mi a cégérték?

mi-a-cegertek

Alapvetően három módszer alapján határozzák meg:

  1. állóeszköz, forgóeszköz, humán tőke – ez összeadva a cégérték
  2. Versenytársakkal való összehasonlítás – piaci módszer
  3. Készpénz termelő képesség alapján történő érték meghatározás - vagyis az a pénz, amit a jövőben meg tud termelni.

A cégértékesítés során általában az utóbbi modellt használják, de általában a másik módszerekkel is megerősítik ezt az értéket. Természetesen a kötelezettségek, hitelek csökkentik a cégértéket, míg a megtakarítások növelik – ezek levonásával alakul ki a cég értéke (ami nem egyenlő a cég üzleti értékével). Érdemes már a tárgyalások megkezdése előtt tisztában lenni a cégünk értékével és azzal, hogy milyen tranzakciós árat tekintenénk elfogadhatónak.

Cégvásárlás előtti feladatok

cegvasarlas-elotti-feladatok

Az ügylet megkötése előtt meg kell győződnie a megvásárolandó cég vagyoni helyzetéről, gazdálkodásának eredményességéről (illetve esetleges eredménytelenségéről), tulajdonosi szerkezetéről, arról, hogy az adott cég nem áll csődeljárás, felszámolási eljárás hatálya alatt, illetve nincs folyamatban végelszámolása sem.

Fel kell deríteni azt is, hogy a megvásárolandó cég képviseletében ki és milyen jóváhagyás mellett jogosult aláírni a megállapodást. A vagyoni helyzetnek, a gazdálkodás eredményességének és a tulajdonosi szerkezetnek az ismerete értelemszerűen gazdasági szempontból lényeges, hiszen a cégvásárlással általában a vevő jó üzletet kíván kötni.

Az egyéb körülmények pedig azért lényegesek, mert amennyiben a cég például felszámolási eljárás alatt áll, úgy érvényes ügyletet csak a felszámolóval lehet kötni, illetve ha az eladó képviseletében nem az arra jogosult írja alá a megállapodást úgy az ügylet érvénytelen. Ha felszámolás alatt áll egy cég, akkor a felszámolóbiztos sem írhatja alá az adás-vételt, a felszámoló csak felügyeli a céget, adás-vételnél pedig a tulajdonos által meghatalmazott sem adhatja el, adás-vételt csak maga a tag írhat alá, tehát a felszámolás esetén nem eladható a cég, törvényileg lehet hogy lehetséges,de gyakorlati szinten a bíróság nem jegyzi be!

Mennyi ideig tart a tranzakció?

mennyi-ideig-tart-a-tranzakcio

Maga a tranzakció a Logosz irodáiban 1-1,5 órát vesz igénybe, abban az esetben, ha minden szükséges irat rendelkezésre áll, a vásárlás előtt a cég átvilágítása megtörtént, valamint az eladó és a vevő is meghozták a felelős döntésüket.

Tranzakció menete:

  • Általánosságban elmondható, hogy az üzletrész-átruházás, részesedés-átruházás 15.000 Ft illeték és 3000 Ft közzétételi költségtérítés megfizetése mellett lehetséges.
  • Amennyiben adott társaságban a vevő 75%-nak megfelelő vagy azt meghaladó üzletrészt kíván vásárolni, az illeték 50.000 Ft-ra módosul, továbbá a tőkeemeléssel kombinált átruházás illetéke 40.000 Ft a jelenleg hatályos illetéktörvény szerint.
  • Az adás-vétel a kötelező mellékletek becsatolásával változás-bejegyzési kérelemként kerül benyújtásra az illetékes cégbírósághoz.
  • Miután a NAV az új tagokat, ügyvezető-módosítás esetén az új cégjegyzésre jogosultakat az általuk vezetett nyilvántartás szerint ellenőrizte, és a cégbíróság a benyújtott okiratokat a hatályos törvényeknek megfelelőnek ítélte, a kérelemnek helyt ad, és végzésben határoz a változások bejegyzéséről.
keyboard_arrow_up