Telefon ikon Telefonszámaink
EGYSZERŰSÍTETT CÉGALAPÍTÁS. VÁLLALKOZÁS SZINTE AZONNAL

AZ EGYSZERŰSÍTETT CÉGALAPÍTÁS: VÁLLALKOZÁS SZINTE AZONNAL

Frissítve: 2023.11.21.

Magyarországon az általános tevékenységi körökbe tartozó cégeknek lehetőségük van egyszerűsített cégalapításra, amely kiválóan alkalmas a gyors vállalkozásindításra. Az eljárás során a jogi képviselő elektronikusan nyújtja be a sablon iratmintákat a cégbírósághoz, miután a kérelemben nyilatkozik arról, hogy az okiratok törvényességi szempontú vizsgálatát elvégezte, így lerövidítve a hagyományos papírmunka időigényes folyamatát. Erről a bejegyzési kérelemről a cégbíróság, a beérkezéstől számított, egy munkaórán belül határoz és e határidőn belül kezdeményezi a bejegyzést elrendelő vagy elutasító végzés kézbesítését a jogi képviselő részére. De valóban ennyire zökkenőmentes és gyors lehet ez az egész folyamat?

Kategória: cégügyek | Címkék: cégbíróság

Iparűzési adó

Iparkodjunk megérteni az iparűzési adót

Frissítve: 2023.11.03.

A helyi iparűzési adó (rövidítve HIPA vagy IPA), mint a neve is jelzi, nem egy központilag kivetett adónem, amely az államkasszát gyarapítja, hanem egy, a helyi, illetékes önkormányzat felé fizetendő tétel, legyen szó városról, kisebb településről vagy fővárosi kerületről. Bár a HIPA alapjait a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény rögzíti (amelyre vonatkozóan a 2022. évi XLV. törvény bizonyos módosításokat fogalmaz meg), pontos mértékét az önkormányzatok helyi adókra vonatkozó rendeletei határozzák meg. Ebből következően adókulcsa sem egységes, és léteznek Magyarországon olyan települések, ahol mértéke 0%. Ugyanakkor sok önkormányzat legnagyobb bevételét ez az adónem teszi ki.

Kategória: cégügyek | Címkék: adózás , IPA , iparűzési adó

Változások viharában a könyvelők

Változások viharában a könyvelők

Közzétéve:

A 2022-es és 2023-as évben számos olyan változás történt a gazdasági életben és a jogszabályok világában, amely alapvető módosulásokat eredményezett a könyvelők mindennapi munkafolyamataiban.

Kategória: érdekesség | Címkék: adózás , egyéni vállalkozás , KATA , könyvelő

Válaszút előtt a munkavállaló: Merre tovább a felmondás után?

Válaszút előtt a munkavállaló: Merre tovább a felmondás után?

Közzétéve:

A munkahelyen való felmondás mindannyiunk életében bekövetkezhet egyszer, és általában a karrierépítés szükséges velejárója is. De milyen választási lehetőségei vannak a munkavállalónak a munkahelyen való felmondást követően?

Kategória: vállalkozás indítása | Címkék: egyéni vállalkozás

Lényeges információk az építményadóról

Lényeges információk az építményadóról

Közzétéve:

Az önkormányzatok a lakás- és a nem lakáscélú ingatlanokra is építményadót szabnak ki, de hogy mennyit, annak kiszámítása elég összetett.

Kategória: érdekesség | Címkék: adózás , ismeretterjesztő

A cégalapítás általános lépései

A cégalapítás általános lépései

Frissítve: 2023.06.01.

A cégalapítás folyamata hazánkban általában viszonylag egyszerű, különösen a kis- és középvállalkozások számára. Az elmúlt években jelentős lépések történtek a bürokrácia csökkentése és az üzleti környezet egyszerűsítése érdekében állami oldalról is.

Kategória: cégügyek | Címkék: bankszámla , cégalapítás , cégforma , cégnév

A jövő szakmái - robotika

A jövő szakmái

Frissítve: 2023.01.24.

Az elmúlt években ízelítőt kaphattunk, mennyire változó világ vesz minket körül. Ahogy a körülményeink és az arra adott válaszok változnak, úgy a munkaerő-igények területén is új kihívásokkal nézünk szembe.

Kategória: érdekesség | Címkék: EU , ismeretterjesztő , munkavállaló

Széchenyi Kártya Program Max néven folytatódik a kkv-k számára kialakított hitelprogram

Fix kamatozású hitelek a kkv-knak

Közzétéve:

A kormány július közepén döntést hozott a Széchenyi Kártya Program jövőjéről. Ennek tekintetében megvizsgálta a kkv hitelpiac lehetőségeit, az eddigi eredményeket, majd a magyar családok és hazai vállalatok támogatása érdekében a programot meghosszabbította.

Kategória: cégügyek | Címkék: kkv , támogatás

Változások az ekhóban! Kevesen választhatják, de ők most igazán jól járhatnak!

Változások az ekhóban!

Közzétéve:

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, azaz az ekhó adózási forma kedvezőbbé tétele sok, eddigi katás adózónak jelenthet megoldást. Legfőképpen azoknak nyújthat segítséget, akik viszonylag alacsony bevételt generálnak. Hogyan is csökkenti az állam az ekhót és pontosan kik vehetik ezt igénybe? Cikkünk összefoglalja a legfontosabb részleteket!

Kategória: cégügyek | Címkék: adózás

Vállalkozz digitálisan! Ingyenes tanácsadás elérhető a hazai vállalkozásoknak!

Vállalkozz digitálisan! Ingyenes tanácsadás elérhető!

Közzétéve:

Vállalkozások digitalizálása igen népszerű téma manapság, hiszen komoly versenyelőnyt is jelenthet a piacon. Ön is modernizálná vállalkozását, de nem tudja hogyan álljon neki? Ingyenes személyre szabott tanácsadás elérhető a Modern Vállalkozások Programjának keretén belül!

Kategória: érdekesség | Címkék: ismeretterjesztő , kkv , támogatás

Nőtt az alkalmi munka közterhe, bizonyos esetekben az eddigiek duplája az új összeg

Nőtt az alkalmi munka közterhe

Közzétéve:

Az alkalmi munka után fizetendő közterhek értéke júliustól emelkedett, bizonyos esetekben az eddigi duplája. Érdemes tisztában lenni ezzel, hogy ne érjen minket meglepetés!

Kategória: cégügyek | Címkék: adózás , munkavállaló

Civil szervezetek szerepe a gazdaságban

Civil szervezetek szerepe a gazdaságban

Közzétéve:

2014-ig lehetséges volt nonprofit Kft.-t alapítani Magyarországon, az ezt követő év után az addig alapított cégek működése zavartalanul folyt tovább, illetve egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a gazdaságban az úgynevezett civil szervezetek. Mi is a szerepe a gazdaságban a nonprofit cégeknek, illetve a civil szervezeteknek? Cikkünk az alábbi témát járja körbe!

Kategória: fogalommagyarázat | Címkék: cégforma , ismeretterjesztő , speciális cégformák

keyboard_arrow_up