Telefon ikon Telefonszámaink

Vállalkozás indítása másodállásban

Közzétéve:

Vállalkozás indítása másodállásban

Amennyiben szívesen kipróbálná magát vállalkozóként, de nem szeretné elhagyni a biztos kenyérkereseti formáját, azért, hogy belekezdjen valami teljesen újba és bizonytalanba, akkor lehetősége van egy vállalkozás indítására másodállásban is.

Legalább heti 36 órás munkaviszony mellett lehetséges másodállású egyéni vállalkozás indítása vagy társas vállalkozás (Kft., Bt., Kkt.) alapítása. Habár a társas vállalkozás esetén megoldható, hogy saját vagyonunkkal csak korlátoltan feleljünk a cég tartozásaiért (egyéni vállalkozó teljes vagyonával korlátozások nélkül felel), mégis elsőre érdemesebb egyéni vállalkozás indítása másodállásban. Később folytathatjuk a tevékenységet társas vállalkozásként, amikor az üzlet már beindult és sikeres.

Másodállású egyéni vállalkozás előnyei:

  • heti minimum 36 órás munkaviszonnyal rendelkező személyeken kívül a nappali tagozaton tanulmányokat folytató közép-, és felsőoktatásban résztvevő személyek is alapíthatnak másodállású egyéni vállalkozást
  • egyéni vállalkozás indítása online, ingyenesen, ügyvéd segítsége nélkül végezhető Ügyfélkapu hozzáféréssel
  • tevékenysége szüneteltethető, mely időszakokban nem kell járulékot fizetni
  • fenntartása és megszüntetése is olcsó
  • segítségével több lábon állhat, nem kell feladnia a biztos jövedelmet jelentő teljes állását mégis bátran próbálkozhat
  • nem köteles járulék fizetésére, mely körülbelül 60 000 Ft/hó

A járulékfizetéssel kapcsolatban érdemes néhány dologra odafigyelni. Ha a másodállású egyéni vállalkozó vállalkozói kivétet számol el, akkor köteles társadalombiztosítási járulékot fizetni maga után. A vállalkozói kivét azon összeg, amit magának juttat a vállalkozó a munka ellenértékeként, fizetésként. A járulék-, és adóbevallás leadása nekik is kötelező, azonban ha nem történt vállalkozói kivét, akkor nullás bevallást kell leadni. Amennyiben a vállalkozás beindul és munkahelyről kilépve, immár nem másodállásban vállalkozik, akkor járulékfizetés kötelezettsége keletkezik. Partnercégünk kedvező áron biztosít megbízható könyvelést és tanácsadást egyéni vállalkozásoknak is.

Ha másodállású vállalkozás indításán gondolkozik, érdemes kicsit halogatni a vállalkozás megalapítását, főleg társas vállalkozás esetén.

Vállalkozás indításakor több teendő is akad:

  • piackutatás végzése
  • értékesítési rendszer kidolgozása
  • marketingstratégia megtervezése (hogyan fogod megszólítani a célközönséget)
  • tökélyre fejleszteni a terméket, szolgáltatást

Ezek a folyamatok nagyon elhúzódhatnak, főleg, ha teljes idejű állás mellett szeretnénk mindezt elvégezni. Érdemes a vállalkozást csak akkor megalapítani, amikor az imént felsorolt feladatokat már teljesítettük. Ez főként társas vállalkozás esetén éri meg, hiszen annak tevékenysége nem szüneteltethető és így ezekben, az értékesítés szempontjából holt időszakokban is fizetné az iparűzési adót (évi 2x25 000 Ft), kötelező kamarai tagságot (évi 5000 Ft) és egyebeket, amikor még nincs is bevétele csak kiadása.

Amikor elérkezik a megfelelő idő a vállalkozás elindítására kötelező székhelyet is megjelölni, így ezt is érdemes előre átgondolni. Székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is rendelkezésre áll a LOGOSZ Cégcsoportnál, ami még inkább megkönnyíti másodállású egyéni vállalkozás indítását.

Forrás: elemzeskozpont.hu, haszon.hu

keyboard_arrow_up