Telefon ikon Telefonszámaink

Cégalapítás könyvelés kéz a kézben

Közzétéve:

Cégalapítás könyvelés kéz a kézben

A cégalapítás könyvelési feladatokat is jelent, amiket az alapítással együtt, vagy azt követően pár napon belül el kell végezni. Ehhez pedig szükségünk lesz könyvelőre, aki tisztában van a kötelezettségekkel és azok teljesítési határidejével is.

A cégalapítási és a könyvelői feladatok együtt járnak. Fontos, hogy már a cégalapítás megkezdése előtt egyeztessünk könyvelővel, adótanácsadóval. Ennek célja nemcsak az, hogy a megfelelő cégformát válasszuk ki, hanem az is, hogy már induláskor tisztában legyünk azzal, hogy a későbbiekben milyen adóterheket fog jelenteni az adott cég működése.

A leggyakoribb cégalapítások a Bt., Kft., illetve sokan alapítanak egyéni vállalkozást. Utóbbihoz nem feltétlenül szükséges ügyvéd közreműködése, ezért a könyvelő feladatai még hangsúlyosabbak, a szerepe előtérbe kerülhet. Egyéni vállalkozás Ügyfélkapun keresztül online is indítható, amiben könyvelőnk segítségünkre lehet, akár el is végezheti helyettünk. Bt. és Kft. alapításhoz ügyvéd közreműködése szükséges, könyvelőé pedig erősen ajánlott. Cégalapítás könyvelés szolgáltatás abban is segítségünkre lehet, hogy az alapításkor kötelező törzstőke hogyan, mikor, milyen határidővel, milyen formában kerüljön befizetésre. Az egyéni vállalkozás indítása és a cégalapítás utáni könyvelési feladatok hasonlóak: a hivatalos szervek felé bejelentési kötelezettségek intézése.

Cégalapítás könyvelési feladatai tehát elsősorban a bejelentési, regisztrációs kötelezettségekben való segítség, információk adása a cégtulajdonosnak, vállalkozónak ezekkel kapcsolatban, illetve ezek intézése, megtétele. Alábbiakban részletezzük, mik ezek a feladatok:

  • NAV felé történő adminisztráció és bejelentési kötelezettségek
  • Helyi önkormányzatnál is be kell jelenti egy új cég indulását (iparűzési adó miatt)
  • KSH felé 15 napunk van bejelenteni újonnan létrejövő cégünket
  • Illetékes Kereskedelmi és Iparkamara felé is kötelesek vagyunk jelenteni az új céget, vállalkozást 5 napon belül
  • Cégünk, vállalkozásunk jellegéből adódóan számlázóprogramra is szükségünk lehet, illetve pénztárgépre, aminek közvetlen összeköttetése van a NAV-hoz. Az ehhez való kód megigénylése is könyvelői feladat
  • Bankszámlanyitási kötelezettség az egyéni vállalkozókat nem feltétlen terheli (akár használhatják saját személyes, korábbi bankszámlájukat), de a cégalapítókat igen. Ebben is segítségünkre lehet cégalapításkor könyvelőnk
  • Cégkapu szolgáltatás regisztrációjára is szüksége van minden gazdálkodó szervezetnek, ezen keresztül lehetséges az állammal való elektronikus kapcsolattartás a cégek számára. Az újonnan alakuló társaságoknak erre 8 napjuk van

Nem biztos, hogy a cégalapítás napjától azonnal megkezdi a konkrét gazdasági tevékenységet az új cég, de az adókötelezettség már él, azaz a bevallásokat, beszámolókat el kell készíteni, határidőket be kell tartani. Ehhez pedig mindenképpen szükségünk van könyvelőre.

Felmerülhet a kérdés, hogy a székhelyszolgáltatáshoz könyvelési feladat köthető-e. Konkrét könyvelési feladat ezzel kapcsolatban nincs, de a székhelyszolgáltatás NAV felé történő bejelentésében segítséget nyújthat a könyvelő. Ezen kívül információ szempontjából is fontos lehet a könyvelőnek a székhelyszolgáltatás igénybevétele. Nem minden településen egyforma ugyanis az iparűzési adó összege. Sok cég kimondottan azért vesz igénybe székhelyszolgáltatást, hogy olyan településen működhessen, ahol nincs, vagy alacsony az iparűzési adó.

Cégalapítással, székhelyszolgáltatással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal munkatársainkhoz! Könyvelési feladatokban partnercégünk, a Kontír Professional Kft. tud segítséget nyújtani induló vállalkozásoknak. Közreműködésükkel hatékony és gyors a cégalapítás könyvelési feladatainak elvégzése.

keyboard_arrow_up