NAV kezdő vállalkozás indítását segítő programja

Közzétéve:

Vállalkozás indítás támogatással

Ha kezdő vállalkozás indítását fontolgatja, érdemes figyelembe vennie a cégalapítás támogatási lehetőségeket, amelyek közül a NAV segítő programja az egyik leghangsúlyosabb. Cikkünkben most bemutatjuk a NAV Mentor Programját, hogy megkönnyítsük a saját cég alapítását.

Mi a Mentor Program célja?

Új vállalkozás indításakor számos kérdés felmerülhet, hiszen a friss vállalkozóknak nincs még tapasztalatuk a témában. A NAV azzal a célzattal hozta létre a kezdeményezést, hogy a frissen megalakult adózók jogkövetését támogassa, a téves adózási gyakorlat kialakulását kiküszöbölje, valamint az adókötelezettségek teljesítéséhez segítséget nyújtson. Azaz választ adjon minden olyan felmerülő kérdésre, amely az új cég alapítás során terítéken lehet.

Kik jogosultak a Mentor Programban való részvételre?

A programban újdonsült vállalkozók vehetnek részt, azaz kezdő egyéni vállalkozók, frissen alakult cégbejegyzésre kötelezett szervezetek, bíróság által nyilvántartott civil szervezetek, illetve ügyvédi irodák és szabadalmi ügyvivő irodák. Ha szeretne részt venni a programban, annyi a teendő, hogy figyeljen arra, mikor veszi fel Önnel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kapcsolatot. Ez az új vállalkozás megalakulásától számított 30 napon belül esedékes. A kapcsolatfelvétel után szükséges regisztrálni a programba. A regisztrációt a https://nav.gov.hu/nav/ebev_portal oldalon hajthatja végre: az ügyfélkapuba történő bejelentkezés után a Mentor Program főmenüt keresse.

Mennyi ideig tart a Mentor Program?

A vállalkozás indítás támogatását célzó program 2018-ban indult útjára, mely akkoriban 6 hónapig, azaz fél évig tartott. 2021. január 1-től azonban megnőtt a mentorálás időtartama: már egy évig kaphat segítséget a NAV-tól. Ennyi idő alatt magáévá teheti az adókötelezettségek teljesítésére vonatkozó szabályokat, és kialakíthatja a helyes adózási gyakorlatot.

Hogyan zajlik a Mentor Program?

Annak érdekében, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal segítse a saját cég alapítását követően felmerülő adózással kapcsolatos tevékenységek helyes végzését, országosan egységes tematika szerint létrehozott előadásokat tart. Ezeken a fórumokon a saját vállalkozás indítását követő fontos tudnivalókra és határidőkre hívják fel a figyelmet, valamint ismertetik az adózási szabályokat és az elektronikus szolgáltatásokat. A csoportos előadások mellett egyéni mentorálást is igénybe vehet. Ennek során a kijelölt mentor – figyelembevéve az adott vállalkozás igényeit – segít a bevallás javításában, kiegészítésében, valamint kiemeli az esetleges hiányosságokat.

Mennyibe kerül a részvétel?

Mivel a NAV számára fontos, hogy a helyes adózási gyakorlat elsajátítása érdekében minden kezdő vállalkozás indítás támogatással történjen, a Mentor Programban való részvétel teljesen ingyenes. Javasoljuk, hogy épp ezért, mindenképp vegyen részt benne, hiszen sok bosszúságtól megkímélheti magát ezáltal a jövőben. A programba való regisztrációra mindenképp fordítson figyelmet!

Cégalapítással, székhelyszolgáltatással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal munkatársainkhoz! Ha megbízható könyvelőt keres, partnercégünk, a Kontír Professional Kft. áll rendelkezésére!

Forrás: nav.gov.hu

keyboard_arrow_up