Telefon ikon Telefonszámaink

A cégalapítás költségei

Közzétéve:

Cégalapítás költsége

Manapság céget alapítani nagyon egyszerű és gyors folyamat, főleg ha rendelkezésre állnak a szükséges dokumentációk és iratminták. Cégalapítás során mindenképp szükség van ügyvédre, így ügyvédet foglalkoztató, cégalapításban segítséget nyújtó cégen keresztül is beadhatjuk cégbejegyzési kérelmünket, amilyen a LOGOSZ Cégcsoport. De mennyibe kerül egy cég alapítása?

Vállalkozás alapításakor a leggyakoribb cégformák:

 • Betéti társaság (Bt.),
 • Korlátolt felelősségű társaság (Kft.)
 • Részvénytársaság (Rt.)

Az alábbi cikk ismerteti ezen cégformák alapítása során felmerülő költségeket, illetve a cégalapítás illetékét.

Betéti társaság- Bt. alapításának költségei

A Bt. alapítása 2017. március óta illetékmentesen történik, mind az egyszerűsített, mind az általános cégbejegyzési eljárás keretein belül. Egyszerűsített eljárásban 25 ezer forint, normál eljárásban pedig 50 ezer forint volt a cégalapítás díja régebben, melyhez pluszba hozzá jött a közzétételi díj. A betéti társaság alapításakor két alapítóra van szükség, egy beltagra és egy kültagra. Ennél lehetnek többen is, de a két fő a minimum. A beltag teljes vagyonával felel a vállalkozásért, és annak ügyeiért, ami azt jelenti, hogy nem szükséges minimum alaptőkét betenni a cégbe. A kültag anyagi felelőssége csak a saját vagyoni betét összegéig terjed.

Betéti társaság alapításakor a cégalapítás költségei a következők: a kültag és a beltag által befizetett vagyoni betét és az ügyvédi díj. A vagyoni betét összege tagonként értendő, a minimum alaptőke pedig bármekkora lehet.

Tájékozódjon a LOGOSZ Cégcsoportnál aktuális ügyvédi díjakról Bt. alapítása esetén.

Korlátolt felelősségű társaság- Kft. alapításának költségei

A Kft. alapítása illetékmentes egyszerűsített és normál eljárásban is, 2017. március óta. Normál ügymenetben korábban 100 ezer forint volt a Kft. alapítás, melyhez pluszban hozzáadódott az 5 ezer forintos közzétételi díj. Többszemélyes és egyszemélyes Kft. is létrehozható. Az alapításhoz legalább 3 millió forint törzstőkére van szükség, mely a tagok törzsbetéteiből áll össze. A Kft. tagjai csak a törzsbetét értékéig vállalnak felelősséget a társaság kötelezettségeiért, azaz saját vagyonukat nem kockáztatják.

2017. óta a cégbejegyzési eljárásban a JÜB (Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszer) lekérdezése illetékmentes. A tulajdoni lap díja ingatlanonként 4 ezer Forint. A LOGOSZ cégcsoportnál ezek a szolgáltatások ingyenesek. A kamarai tagság költsége 5 ezer Forint.

Tekintse meg LOGOSZ Cégcsoportnál a Kft. alapítás költségeit egyszemélyes és kétszemélyes Kft. alapítása esetén.

Részvénytársaság- Rt. alapításának költségei

Részvénytársaság alapítása illetékköteles egyszerűsített cégbejegyzési eljárással és normál cégbejegyzési eljárással is. Egyszerűsített eljárással ez 50 ezer forintot jelent, normál alapítás esetén pedig ez a költség 100 ezer forint. Csak általános cégbejegyzési eljárás során kell közzétételi díjat fizetni, mely 5 ezer forint. A részvénytársaság megalapításához minimum 5 millió Forintnyi alaptőkére van szükség, melynek 30%-ának, azaz 1,5 millió Forintnak készpénz formájában kell jelen lennie.

Az ügyvédi díj irodánként eltérő lehet, a LOGOSZ Cégcsoportnál az Rt. alapítás költsége igen kedvező.

Vagyoni betét

Bt. alapításánál nincs jogszabályban meghatározott minimum tagi betét, jelképes összeggel is alapítható. Cserébe viszont a beltag a társasággal szemben támasztott követelésekért teljes vagyonával felel.

Kft. alapításának feltétele, hogy a jegyzett tőke elérje a minimum 3 millió forintot. A cég anyagi felelősséget is a törzstőke összegig vállal. Kft. alapítható készpénz helyett apporttal, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással is. Apport lehet például egy ingatlan vagy drágább gép is. A cég tulajdonosnak nem áll módjában osztalékot fizetni a cégtagok felé, amíg a tag vállalt törzsbetétére elszámolt nyereség és a már teljesített vagyoni hozzájárulás együtt el nem éri a törzstőke értékét.

JÜB-Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszer

A JÜB 2008-as elindításának célja, hogy visszaszorítsák az ingatlanok adás-vételéhez kapcsolódó visszaéléseket, a cégügyletekkel kapcsolatos jogsértéseket és a lakásmaffia típusú bűncselekményeket.

Az alábbi személyeknek biztosított adatigénylési hozzáférés a hatósági nyilvántartásokhoz a jogszabály értelmében:

 • Ügyvédek
 • Európai közösségi jogászok
 • Felszámolóbiztosok
 • Közjegyzők és helyetteseik
 • Önálló bírósági végrehajtók és helyetteseik
 • Megyei bírósági végrehajtók és helyetteseik

Az alkalmazás használatához szükséges feltételek:

 • Minősített elektronikus aláírás megléte
 • Űrlap aláíró alkalmazás telepítése
 • Ügyfélkapu nyitása
keyboard_arrow_up