Gyakran ismételt kérdések

A Logosz iroda tud hozzájáruló nyilatkozatot biztosítani?

Igen, a széhelyszerződésünk tartalmazza.

Cégalapításkor először a Logosz irodába kell menni vagy az ügyvédhez?

A cégalapítás menete elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes alaposan utánanézni. Cégalapításkor először a Logosz irodába ajánlott menni, mert a székhelyszerződésünk tartalmazza azt a hozzájárulási nyilatkozatot, amelyet az ügyvédnek a cégalapításhoz szükséges iratokkal együtt be kell adnia a cégbírósághoz. 

Melyik adózási formát válasszam cégalapításkor?

Cégalapítás előtt számos olyan kérdés felmerül, amelyet jobb könyvelővel tisztázni. Az adózási mód és társasági forma kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni, hogy a későbbiekben a vállalkozása költségtakarékosan tudjon működni. Cégalapítás könyvelés nélkül is lehetséges, de később nagy szükség lehet könyvelőre. Saját vállalkozás beindítása előtt ajánlott kikérni könyvelője segítségét, vagy forduljon partnercégünkhöz, a Kontír Professional Kft.-hez (konyvelesbudapest.hu). 

Melyek a cégalapításhoz szükséges dokumentumok? Mi kell a cégalapításhoz?

A cégalapításhoz szükséges dokumentumok az alábbiak: személyi igazolvány (helyette útlevél vagy jogosítvány is elfogadható), lakcímkártya, és adókártya. Külföldi lakcímmel rendelkező tulajdonos/ügyvezető esetén szükséges magyar adószámot igényelni a cégalapításhoz a NAV ügyfélszolgálatánál. Ezen kívül a külföldi lakcímét igazoló okmány/hivatalos okirat bemutatása is szükséges. Ha külföldi cég szerepelni fog a társaságban tulajdonosként, abban az esetben a külföldi cég friss cégkivonatára és hiteles fordítására is szükségünk lesz.

Bővebben

Ha nem a Logosztól kérem a székhelyet, akkor milyen dokumentumot vigyek a cégalapításkor / székhelymódosításkor?

30 napnál nem régebbi tulajdoni lapra lesz szükségünk, valamint az ingatlan tulajdonossal aláírt székhely hozzájárulási nyilatkozatra (amely mindenképpen tartalmazza, hogy hozzájárul, hogy a társaság székhelyként használhassa az ingatlant, valamint az a cégnyilvántartásba bejegyzésre kerülhessen). Amennyiben haszonélvező szerepel az ingatlan tulajdoni lapján, akkor az Ő aláírása szükséges. Bérleti szerződés is megfelel, amennyiben az tartalmaza, hogy hozzájárul, hogy a társaság székhelyként/telephelyként/fióktelepként használhassa az ingatlant, valamint az a cégnyilvántartásba bejegyzésre kerülhessen.

Kinek kell jelen lennie cégalapításkor?

Cégalapításkor meg kell jelennie az alapító tagnak/tagoknak, valamint az ügyvezetőnek, amennyiben ezt a pozíciót a tagokon kívül más személy fogja ellátni. Alapításkor meghatalamazott nem járhat el más helyett.

Mennyi időt vesz igénybe a cégbejegyzés?

A törvény szerint az adószám megállapításától számított 1 munkanapon belül a Cégbíróság bejegyzi a céget. Ez a gyakorlatban általában 1-2 napot vesz igénybe elektronikus cégeljárással, a kérelem beadástól számítva.

Fontos előzetesen tájékozódni a cégalapítás lépéseiről és a szükséges dokumentumok köréről, hiszen valamilyen kimaradt lépés vagy hiányzó dokumentum meghosszabbíthatja a folyamatot.

Kft. alapításnál a 3 millió forint alaptőkét milyen formában kell rendelkezésre bocsátani?

A 3 millió forintos Kft. alaptőke rendelkezésre bocsátható készpénzben vagy apport formájában. Ezt az összeget lehet a cégbejegyzés után egyszerre, vagy részletekben, maximum két év alatt rendelkezésre bocsátani, de a részletfizetési szándékot az alapító okiratban, vagy társasági szerződésben fel kell tüntetni.

Kell fizetni cégalapítás illetéket?

2017. március 16-tól az Itv. 45.§ /1a/ valamint a Ctv. 20.§ /2a/ bekezdése alapján az eljárás illetékmentes a Kft., Bt., Kkt., és Szociális szövetkezet esetében. Illetékkötelezettség csak a Zrt. esetében maradt meg, ami 50. 000 Ft.

Bővebben

A Logosz honlapján bruttó vagy nettó cégmódosítás és cégalapítás árak vannak feltüntetve?

A honlapon nettó árak szerepelnek, vagyis a 27%-os Áfát még hozzá kell adni, hogy megkapjuk a tényleges, bruttó árat.

Lehet kártyával fizetni a cégalapítás díját a Logosz irodákban?

Jelenleg csak készpénzzel lehet fizetni irodáinkban.

Milyen valutával fizethetek?

Mivel a pénzváltás irodáinkban nem megoldható, ezért kizárólag Forintot (HUF) fogadunk el.

Mit takar az ingyenes 30 perces cégalapítás tanácsadás?

A cégalapítás előtt állókkal a LOGOSZ munkatársai fél órában átbeszélik a cégalapítás lépéseit, áttekintik a cégalapítási szerződésminta kitöltéséhez szükséges adatok, információk körét és a beadáshoz szükséges dokumentumok listáját.

Bővebben

Hogyan válasszunk cégnevet? Hogyan lehet elvégezni cégalapítás előtt a cégnév ellenőrzését?

Cégalapítás cégnév ellenőrzése után ajánlott, hiszen rosszul megválasztott cégnév esetén a cégbíróság elutasíthatja a cégbejegyzési kérelmet. A cégnév ellenőrzését az e-cégjegyzék honlapján lehet elvégezni.

Bővebben

További találatok cégalapítás témában itt.