Telefon ikon Telefonszámaink

Kell fizetni cégalapítás illetéket?

Cégalapítás illeték

2017-ben jelentősen csökkentették a cégalapítás során fizetendő illeték mértékét, bár ez nem minden cégforma esetén hozott változást.

Korábban, hagyományos eljárás során sokkal drágább volt a cégalapítás illeték, mint most. Zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.) és korlátolt felelősségű társaság (Kft.) esetében a cégalapítási illeték 100.000 forint volt. Betéti társaság (Bt.) alapítás során csupán 50.000 forint volt a cégalapítási illeték. Ehhez minden esetben hozzá kellett még számolni a közzétételi díjat, ami 5.000 forintot jelentett. 2017. március után hagyományos eljárásban csak a Zrt. alapítás költsége maradt változatlan, a többi cégforma esetében sem illetéket, sem közzétételi díjat nem kell fizetni. Ha a későbbiekben cégmódosítást kellett végezni, akkor a változásbejegyzési illeték is magasabb árszabás szerint alakult. Zrt. és Kft. módosítás során 40.000 forint, míg Bt. esetében 20.000 forint volt a kötelezően befizetendő illeték.

Mióta lehetséges egyszerűsített cégeljárásban céget alapítani a költségek sokkal kedvezőbben alakulnak. Egyszerűsített eljárásban minden cégalapítási illeték a hagyományos eljárás során fizetendő összeg fele volt és nem kellett közzétételi díjat fizetni 2017. március előtt. Ezután Kft., Bt., közkereseti társaság (Kkt.), egyéni cég és szociális szövetkezet esetében már nem szükséges cégalapítási illeték megfizetése, tehát az eljárás illetékmentes. Zrt. alapítás során a cégalapítási illetékfizetési kötelezettség megmaradt, de jóval kedvezőbb áron, mint korábban. Zrt. alapítás illetéke most is 50.000 forint, de ehhez nem adódik hozzá 5.000 forint közzétételi díj. Változásbejegyzési kérelem azonban egyszerűsített cégeljárásban is illetékköteles. Kft. és Bt. módosítás esetén 15.000 forint változásbejegyzési illeték fizetése szükséges, melyhez természetesen még 5.000 forint közzétételi díj is tartozik.

A cégalapítás díja nem csak az illetékből áll, hanem több tétel összessége. Érdemes előre tájékozódni, hogy milyen költségek tartoznak még ide. A LOGOSZ Cégcsoport megbízható munkatársakkal, szakemberekkel és ügyvédekkel áll a cégalapítás előtt állók rendelkezésére. A LOGOSZ cégalapítás csomagajánlatai, főként a cégalapítás székhelyszolgáltatás csomagok igen kedvező árat biztosítanak a vállalkozó kedvűeknek! Országosan 20 irodában elérhetőek, hogy cégügyeit a lakhelyéhez közeli irodában tudja intézni.

keyboard_arrow_up