Telefon ikon Telefonszámaink

Cégalapítás gyorsan

Közzétéve:

Cégalapítás gyorsan

Előállhat az a helyzet, hogy egy jó üzleti lehetőség tárul elénk, amire le szeretnénk csapni, de még nincsen cégünk… Azonnali cégalapítás valóban létezik? A gyors cégalapítás mégis mennyire gyors?

Cégalapítás azonnal nem létezik, hiszen a folyamatnak van egy átfutási ideje, mely a tapasztalat szerint átlagosan 2-3 nap. A cégbejegyzési kérelem leadása után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elvégzi bizonyos adatok áttekintését, majd kiállítja a gazdasági társaság adószámát. Ezt továbbítja a Cégbíróság felé, mely a cég bejegyzését végzi el.

Az azonnali cégalapítás, vagy gyors cégalapítás olyan módon valósulhat meg, hogy az ügyvéd vagy cég, akin keresztül végzi a cégalapítást, mindent félretéve a lehető leggyorsabban leadja az cégbejegyzési kérelmet. Cégalapítás gyorsan csak egyszerűsített cégbejegyzési eljárással végezhető, melyhez rendelkezésre áll egy törvényben előírt szerződésminta. Ha úgy érkezünk meg a helyszínre, hogy mindent előkészítettünk és előre eldöntöttünk, akkor a szerződésminta kitöltése akár egyetlen óra alatt készen lehet. A legtöbb helyen felár ellenében meg lehet gyorsítani az ezt követő folyamatot, tehát lehet kérvényezni, hogy az ügyvéd jelenlétében minél hamarabb megtörténjen a cégiratok aláírása és azokat még aznap beküldjék a cégbíróságra.

Az ezután következő lépések gyorsaságára sajnos nincsen ráhatása sem az ügyvédnek, sem a leendő cégtulajdonosnak. A 2006. évi VI. törvény értelmében az adószám kiállítása után a cégbíróság a cégbejegyzési kérelem elbírálásáról egyetlen munkanap alatt döntést hoz. Az adószám kibocsátása azonban hosszabb folyamat. A tapasztalat az, hogy ha a leendő cégtulajdonosnak nem volt előtte üzleti múltja, akkor az adószám kibocsátása hamar megtörténik, akár 1-2 nap alatt. Ha a cégtulajdonos rendelkezik üzleti múlttal, akkor ez több időt vesz igénybe, de maximális 8 munkanapot. A cég bejegyzése tehát a beküldéstől számított 9 napon belül megtörténik.

A cégbíróság elutasíthatja a cégalapítási kérelmet. Ez leggyakrabban abból az okból történik meg, hogy a cégnév, melyet a vállalkozó szeretne, az már foglalt vagy nagyon hasonlít egy már meglévő cégnévhez. A cégnév előzetes ellenőrzése interneten elvégezhető, de munkatársaink is készséggel segítenek benne. Ha a cégalapítást elutasítják, akkor a cégalapítási kérelem a megjelölt hiba javításával még egyszer benyújtható anélkül, hogy az illetéket újra ki kellene fizetni.

A cégbejegyzés előtt, de a cégiratok ügyvéd általi ellenjegyzése után van az úgynevezett előtársasági időszak. Ebben az időszakban a cég megköthet olyan szerződéseket, melyek a tevékenység megkezdéséhez szükségesek, de üzletszerű és adóköteles tevékenységbe csupán azután kezdhet, hogy megkapta az adószámot.

Forrás: nav.gov.hu, inkubatorhaz.eu

keyboard_arrow_up