Telefon ikon Telefonszámaink

Székhely váltás - elkerülhető az IPA?

Frissítve: 2021.01.22.

Székhelyszolgáltatás IPA-mentes településen

Az adóoptimalizálás nagyon fontos szerepet tölt be a vállalkozások életében. Elterjedté vált az elképzelés, hogy ennek legkönnyebb módja a székhely áthelyezése egy olyan településre, ahol nem kell iparűzési adót fizetni. Számos előnnyel járhat az IPA mentes székhely, azonban ez sem old meg mindent. Székhelyszolgáltatás IPA mentes területen? Mit jelent ez valójában? Cikkünkből kiderül.

Magyarországon közel 300 olyan település van, ahol nem szabnak ki iparűzési adót (IPA). A nemzetközi adóversenyben hazánk helyzete javult a társasági adó csökkentését követően, hiszen az itthoni telephellyel rendelkező vállalkozások lehetőségei gazdagodtak. A hazai kis- és középvállalkozások azonban nem érezték ennek pozitív hatásait, mivel őket inkább az iparűzési adó sújtotta. Az ő helyzetükön segíthet a székhely IPA mentes településre való bejelentése.

Az IPA mértékét a helyi önkormányzat határozza meg 0-2% között. Az úgynevezett "belföldi adóparadicsomokban" ennek értéke természetesen 0%, tehát a székhelyüket ide bejelentett vállalkozások mentesülnek az IPA befizetése alól. A jelenleg érvényes helyi iparűzési adókulcsok értékét a Magyar Államkincstár oldalán lehet megtekinteni.

Az adókötelezettség elkerüléséhez nem elegendő a székhely iparűzési adó (IPA) mentes területre való áthelyezése, még így is van néhány dolog, amire figyelni kell. Az adott területen felelős önkormányzatnak bérleti díjat kell fizetni és az ő illetékessége alá tartozó területen gazdasági tevékenységet kell folytatni. Ilyen esetben viszont figyelni kell, hogy másik önkormányzat alá tartozó területen ne folytassunk olyan tevékenységet, melynek következtében ott egy telephely jön létre, mert így előfordulhat, hogy a telephely után kell IPA-t fizetni. Abban az esetben, ha az IPA mentes településre bejelentett székhely mellett más településen is telephely keletkezik, az iparűzési adó alapját az illetékes önkormányzatok között meg kell osztani. Ha a tárgyévet megelőző adóévben az iparűzési adóalap nem haladta meg a 100 millió forintot, akkor három lehetőség közül lehet választani az IPA megosztásához. Ezek az eszköz arányos, a személyi jellegű ráfordítás arányos, illetve a komplex megosztás módszerei. Ha az adóalap elérte a 100 millió forintot, akkor a komplex megosztás módszerét szükséges alkalmazni.

A mai világban a webshop-os rendelések és internetes értékesítés folyamatos terjedésével kérdésessé vált, hogy meg kell-e egyáltalán határozni az online kereskedelem konkrét helyét, amire kiszabható iparűzési adó? Jelenlegi gyakorlat alapján a jog a villamosenergia felhasználás és távközlés használatának helyét jelöli meg a virtuális térben zajló kereskedelem helyének.

Ha valakinek nincsen saját ingatlana, vagy nem szeretné oda bejelenteni a székhelyét, felkereshet székhelyszolgáltatót. Igénybe vehet mind társas vállalkozás, mind egyéni vállalkozó székhelyszolgáltatást. Székhelyszolgáltatás KATA adózó vállalkozásoknak is ajánlott. A LOGOSZ Cégcsoport több mint 10 éve nyújt megbízható székhelyszolgáltatást Pest megyében és vidéken is. Idén IPA mentes székhelyszolgáltatás biztosításával bővült a LOGOSZ szolgáltatásainak köre! Székhelyszolgáltatás díja IPA mentes területen is nagyon kedvező irodáinkban! További információért forduljon bizalommal munkatársainkhoz az megadott elérhetőségeken!

Forrás: kamaraonline.hu

keyboard_arrow_up