Székhely váltás- elkerülhető az IPA?

Közzétéve:

Székhely választás, IPA mértéke

Az adóoptimalizálás nagyon fontos szerepet tölt be a vállalkozások életében. Elterjedté vált az elképzelés, hogy ennek legkönnyebb módja a székhely áthelyezése egy olyan településre, ahol nem kell iparűzési adót fizetni. Ez azonban nem old meg mindent.

Magyarországon közel 300 olyan település van, ahol nem szabnak ki iparűzési adót. A nemzetközi adóversenyben hazánk helyzete javult a társasági adó csökkentését követően, hiszen az itthoni telephellyel rendelkező vállalkozások lehetőségei gazdagodtak. A hazai kis- és középvállalkozások azonban nem érezték ennek pozitív hatásait, mivel őket inkább az iparűzési adó sújtotta.

Az adókötelezettség elkerüléséhez nem elegendő a székhely iparűzési adó mentes területre való áthelyezése, még így is van néhány dolog, amire figyelni kell. Az adott területen felelős önkormányzatnak bérleti díjat kell fizetni és az ő illetékessége alá tartozó területen gazdasági tevékenységet kell folytatni. Ilyen esetben viszont figyelni kell, hogy másik önkormányzat alá tartozó területen ne folytassunk olyan tevékenységet, melynek következtében ott egy telephely jön létre, mert így előfordulhat, hogy a telephely után kell IPA-t fizetni.

A mai világban a webshop-os rendelések és internetes értékesítés folyamatos terjedésével kérdésessé vált, hogy meg kell-e egyáltalán határozni az online kereskedelem konkrét helyét, amire kiszabható iparűzési adó? Jelenlegi gyakorlat alapján a jog a villamosenergia felhasználás és távközlés használatának helyét jelöli meg a virtuális térben zajló kereskedelem helyének.

Ha valakinek nincsen saját ingatlana, vagy nem szeretné oda bejelenteni a székhelyét, felkereshet székhelyszolgáltatót. Igénybe vehet mind társas vállalkozás, mind egyéni vállalkozó székhelyszolgáltatást. Székhelyszolgáltatás KATA adózó vállalkozásoknak is ajánlott. A LOGOSZ Cégcsoport több mint 10 éve nyújt megbízható székhelyszolgáltatást Pest megyében és vidéken is!

Forrás: kamaraonline.hu