Startup cégek támogatása hazánkban

Közzétéve:

Hazánkban a startup cégek támogatására egyre több lehetőség elérhető.

Egyre népszerűbbek hazánkban a startup vállalkozások. A népszerűséget pedig siker kíséri, a legfrissebb statisztikák szerint a budapesti startup cégek becsült értéke 200 milliárd forint felett van. Ennek az összegnek az eléréséhez nagyban hozzájárultak a különböző programok, pályázati lehetőségek és az állami szerepvállalás.

2021-ben Budapest az elsők között végzett a feltörekvő városok között induló vállalkozások tekintetében. A magyar startupok jelentős sikereket érnek el nemzetközileg is, a mesterséges intelligencia és a pénzügyi szektorokban kifejezetten erősnek számítanak. A magyar gazdaság újraindításában is jelentős szerepük van a startupoknak, így számos támogatást, programot kínálnak nekik. Jelenleg több mint 1000 magyar startup vállalkozást tartanak számon, akik több mint 25.000 embernek biztosítanak munkát.

Amint említettük, az elmúlt évek sikerességéhez hozzájárult az állami szerepvállalás, hiszen számos támogatást nyújtottak a startup vállalkozásoknak. Ilyen volt a tavalyi évben a Széchenyi Alapon keresztül az a 10 milliárd forintos program, amit nem közvetlenül a startup cégek kaptak meg, hanem az őket segítő befektetők, inkubátorházak, akcelerátorok. Így az általuk tett befektetéseken keresztül nem csak anyagi, hanem szakmai támogatásban is részesültek az induló startup cégek. 2021. októberében szintén a Széchenyi Alapon keresztül indult támogatás, ami a növekedési szakaszban lévő startup cégeket célozza meg ugyancsak befektetésen keresztül. A program célja a már jól működő, érettebb startupok tovább lendítése a következő szintre.

Számos olyan lehetőség nyílik az itthoni startupok számára, ami közvetlen segítséget, támogatást nyújt nekik. 2022. januárjában alkalma nyílt 12 magyar startupnak a NPUT Program és az Express Innovation Agency közös szervezésében megmutatkozni a Consumer Electronics Show-n (CES), Las Vegasban. A programot megelőzte egy kétkörös folyamat, ahol kiválasztásra kerültek a vállalkozások többek között szakmaiság, eredmények, várható fogadtatás és angol nyelvtudás függvényében. A kiválasztás után a felkészülés része jött, ahol a szakma kiválóságaitól kaptak segítséget. A rendezvény után lehetőségük nyílt számos szakmai programon részt venni, illetve találkozni nemzetközi befektetőkkel. Az Express Innovation Agency célja a startupok segítése egészen a piaci értékesítésig, ezzel aktív támogatásokat nyújtva az előre lépéshez.

2021. decemberében indult el egy izgalmas együttműködés a visegrádi országok, illetve India és Sri Lanka között. A program célja az egészségügyben érdekelt startup cégek és az indiai és Sri Lanka-i egészségügyi központok, kórházak, kereskedők partnerségre lépése. A résztvevők online webinárokon ismerkedhetnek meg, majd partnerkereső segítségével léphetnek kapcsolatba egymással, hogy megvalósuljon a remélt együttműködés. Magyar oldalról a Startup Campus, míg indiai oldalról a Global Businees Inroads közreműködésével jött létre a program.

Érdemes figyelemmel kísérni a startupoknak létrehozott versenyeket is, hiszen az ezeken résztvevő vállalkozások profitálhatnak belőle. A tavalyi évben a Klímainnovációs Közösség által szervezett 4 hónapos Startup Plastic Surgery programot lezáró versenyen két műanyagot újrahasznosító vállalkozás került ki nyertesként, akik cégenként 15-15 millió befektetést kaptak. A Klímainnovációs Közösség nagy hangsúlyt fektet a startupok támogatására, az előző években mentorálással, illetve vissza nem térítendő támogatásokkal (összegben ez eléri az 1 millió eurót) segítette őket.

A felsorolt programok, illetve támogatások jól szemléltetik a magyar startupok lehetőségeit hazánkban. Érdemes folyamatosan figyelni az éppen aktuális lehetőségeket, nemzetközi együttműködéseket. Amennyiben startup cég alapításban gondolkozik, hasznos információkat talál a startup cégek alapításatémájú cikkünkben.

Forrás: kamaraonline.hu

keyboard_arrow_up