Startup cég alapítása

Közzétéve:

Startup cég alapítása

A startup cégek definíciója nincsen törvényileg meghatározva, de vannak bizonyos jellemzők melyek együttállása esetén tekinthető egy induló vállalkozás startup cégnek. Startup cég alapítása során felmerülő feladatok nem különböznek a többi társasági forma szerinti cégalapítástól, a köztük lévő különbség nem ebben áll.

Az innovatív induló vállalkozások, azaz startup cégek általában valamely valós, mindenkit érintő problémára nyújtanak újszerű, innovatív megoldást, így hatalmas növekedési potenciállal rendelkeznek, melynek kiaknázásához általában hirtelen, nagyobb összegű tőke bevonására van szükségük. Nincsen egységes álláspont annak tekintetében, hogy a startup megnevezés az a cégek egy életszakaszára jellemző, árbevétel és méret szerinti meghatározás csupán, melyet „kinőnek” az ilyen dinamikusan fejlődő vállalkozások is, vagy ez egy szemléletmód, működésmód melynek jellemzői később is fennmaradnak.

Egy startup cég alapítása hasonlóan zajlik bármely más cégalapításhoz, létesítő okirat megírásával, ügyvédi ellenjegyzés után beadott cégbejegyzési kérelemmel. Indulásukat és működésüket tekintve azonban nagyban különböznek az átlagos mikro- és kisvállalkozásoktól. Egy startup cég terméke nem csupán egy kisebb közösség problémáira nyújt megoldást, hanem globális piacon értékesíthető. A startup cégekben emiatt nagy növekedési potenciál rejtőzik és hatalmas kockázat is, hiszen ha bejön az üzlet, akkor pár év alatt többszörösére nőhet a cégérték, viszont a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal statisztikái szerint az innovatív induló vállalkozások, startupok csupán 5-10%-a lesz igazán sikeres. Ezen kívül a kezdetben startupok közé tartozó cégek további 30-40%-a válik mérsékelten növekedő vállalkozássá, azonban 40-50% az első két éven belül zátonyra fut.

A startup cégek speciális finanszírozási gondokkal küzdenek, melyeket nem lehet az általános módszerekkel orvosolni. A pályázatok és projektfinanszírozások nem megfelelőek a számukra, hiszen gyakran a működési struktúrájuk, cégformájuk is változik a pályázati idő alatt, illetőleg a megnyert összeg kifizetése gyakran akadozik. A startupok jellemzően kockázati tőke befektetésben vagy angyal befektetésben részesülnek. A kockázati tőke nagyobb összegű finanszírozást jelent (gyakran 100 millió forint felett), melyért cserébe nagyobb részesedést elkérnek és a kölcsönt adó társtulajdonosként részt vehet a cégvezetésben. Az angyal befektetés ezzel szemben csekélyebb összegű finanszírozási forma (5-50 millió forint), melyet olyan személy bocsát az innovatív induló vállalkozás rendelkezésére, aki adott terület szakértője, tehát kapcsolatrendszere, szaktudása és tapasztalatai révén tudja segíteni a startupot.

Startup cég alapítása nagyon alapos előkészítést igényel, hiszen ilyen mértékű növekedés csak a piac és konkurencia pontos felmérése, a termék tökéletesítése, letesztelése, illetve egy szuper csapat összeállítása után lehetséges, ezek hiányában befektető találása igen nehézkes lehet. Egyre több inkubátorház segíti, támogatja startup cégek alapítás utáni indulását, felfutását. Idén a hazai startup világ még nagyobb lendületet nyerhet, hiszen legsikeresebb startuppereink, a Design Terminállal, Google Magyarországgal és Szövetség a Digitális Gazdaságért-tal (IVSZ) karöltve megalapították a Startup Hungary-t. A kezdeményezés célja, hogy a magyar innovatív induló vállalkozások segítséget kapjanak és minél több startup érjen el nemzetközi sikereket, úgy, hogy Magyarországon tartja az értékes munkaerőt.

Forrás: nkfih.gov.hu, forbes.hu

keyboard_arrow_up