Telefon ikon Telefonszámaink

A székhelycím, székhelyszolgáltatás bejelentésében tudnak segíteni?

Székhelyszolgáltatás: kötelező bejelentés

A hatóságok felé kötelező jelezni a cégnek a székhely címét. A székhelycím bejelentése különbözőképpen történik, ha a székhely saját tulajdonú ingatlanban van, vagy ha székhelyszolgáltatás igénybevételével zajlik. Székhelyszolgáltatóval való szerződés esetén plusz bejelentési kötelezettség keletkezik.

Ha a cég székhelye saját tulajdonú ingatlanban van, vagy olyanban, amire a cég használati joggal rendelkezik, akkor a székhelyet csak a létesítő okiratban kell feltüntetni, de nem igényel külön bejelentést. Cégalapítás során a cégbejegyzési kérelem leadásával kerül bejelentésre a székhelycím a cégbíróság felé. Ha a cégalapítás megtörtént és a székhely címe utólag változik, akkor a cégbíróság felé változásbejegyzési eljárás keretein belül kell ezt jelezni.

Székhelyszolgáltatás igénybevétele esetén szükséges az általános, cégbíróság felé való bejelentés mellett, egy külön bejelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. Ennek bejelentése a ’T101E, ’T201T adatlapok kitöltésével és beküldésével lehetséges.

Székhelyszolgáltatás bejelentése akkor szükséges, ha a székhelyszerződést 2017. január 1. után kötik meg, vagy korábban megkötött szerződéses jogviszony ezen időpont után módosul. A cég székhely változás bejelentése tehát kötelező. A NAV felé történő bejelentésre a cégbíróságra történő bejelentkezést követő 15 napon belül van lehetőség, kivéve egyéni vállalkozóknál, akiknek ezt a NAV-hoz való bejelentkezéssel azonos időben kell megtenniük.

A bejelentési kötelezettség a székhelyszolgáltató nevére, adószámára, székhelyére és a jogviszony keletkezésének időpontjára vonatkozik. Amennyiben a székhelyszerződés határozott időre lett kötve, akkor a jogviszony megszűnésének időpontját is jelenteni kell. (Székhelyszerződés csak abban az esetben köthető határozott időre, ha a cég is határozott időre jön létre.)

Székhelyszolgáltatás bejelentését a cég könyvelője végzi, nem a székhelyszolgáltató! Ha a LOGOSZ irodában vesz igénybe székhelyszolgáltatást, akkor ennek bejelentését csak partnercégünkön, a Kontír Professional Kft.-n keresztül tudjuk elvégezni, ha vállalkozásának könyvelésével őket bízza meg.

keyboard_arrow_up