Telefon ikon Telefonszámaink

Változások viharában a könyvelők

Közzétéve:

Változások viharában a könyvelők

A 2022-es és 2023-as évben számos olyan változás történt a gazdasági életben és a jogszabályok világában, amely alapvető módosulásokat eredményezett a könyvelők mindennapi munkafolyamataiban.

Persze a naprakészség a könyvelőknél alapfeltétel, így a szakma képviselőinek mindig lépést kell tartaniuk a szabályozásokkal, az elmúlt két évben azonban még inkább megnövekedtek az elvárások.

A katás adózás „könnyű” évei után az új adózási lehetőségek új kihívások elé állították az egyéni vállalkozókat és a könyvelőket is. A megszokottnál jóval több ügyfél jelentkezett be a könyvelőirodáknál, a meglévő kliensek adminisztrációjához pedig az őszi változások óta megfeszített munkatempó szükséges.

A sok régi-új ügyfél adatait feldolgozni nem egyszerű dolog, ráadásul egy olyan jogi környezetben, amely a könyvelők számára is rengeteg újdonságot hozott. Márpedig ez az a szakma, ahol a naprakész tudás alapfeltétel, és a megnövekedett munkateher várhatóan nagyobb munkaerőt is igényel majd.

A könyvelők képzését illetően is történtek újítások. A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény értelmében ugyanis a mérlegképes könyvelői képzés hatósági képzés lesz, és visszakerül a Pénzügyminisztérium alá, így valószínűsíthető, hogy változnak a bekerülési feltételek is.

Az is kérdés, hogy a sokak által preferált távoktatás megmarad-e mint képzési lehetőség. Számos könyvelői képzést hirdető cég felismerte a változásban rejlő kockázatokat, így leendő ügyfeleiket arra biztatják, hogy most kezdjék el a képzést, amely jelenleg még távoktatásban is megvalósulhat, érettségivel, egyéb szakképzettségi előfeltétel nélkül.

Ugyanez a törvény egyéb módosításokat is tartalmaz, amelyekkel a szakembereknek munkájuk ellátása miatt fontos tisztában lenniük, többek között a társasági adó, az áfa, a szocho, a helyi adók és egyes ágazati adók terén. Ráadásul ezeknek a hatálybalépésének dátuma sem egységes, így nem árt résen lenni.

Ezen kívül a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvény (közismertebb nevén a „panasztörvény”) hatálya alá tartoznak a pénzmosás elleni törvény hatálya alá eső vállalkozások, így a könyvelőirodák is. Július 24-ig kaptak haladékot arra, hogy megfeleljenek az új szabályozásnak, melynek értelmében kötelesek egy úgynevezett visszaélés-bejelentési rendszer kiépítésére.

Sok volt a bizonytalanság a szakmán belül azt illetően, hogy az egyéni vállalkozókként dolgozó könyvelők esetében ez a kitétel hogyan valósítható meg. A Minősített Könyvelők Egyesülete ezzel kapcsolatban állásfoglalást is kért a Gazdaságfejlesztési Minisztériumtól, ahol megerősítették, hogy „egyéni vállalkozó esetében a pártatlanság úgy biztosítható, ha a belső visszaélés-bejelentési rendszer működtetésére megállapodást köt egy külső szervezettel.”

Nem egyszerű tehát a könyvelők dolga, ráadásul egy jó könyvelővel szemben napjainkban elvárás, hogy anyagi felelősséget is vállaljon. Rengeteg biztosító társaság kínál olyan felelősségbiztosítást a könyvelőknek, amely az esetleges hibákból eredő anyagi kár fedezéséről gondoskodik. Ilyen hiba lehet például, ha a könyvelő valamilyen oknál fogva túl későn adja le az adóbevallást az adóhatóság felé. Persze ilyen esetben nem a könyvelőt, hanem a vállalkozót bünteti meg a hatóság, de a biztosítás segíthet abban, hogy ne sérüljön a bizalom.

A jó könyvelőnek tehát nem csupán a könyveléssel kell tisztában lennie, de kellően rugalmasnak és nyitottnak kell lennie ahhoz, hogy folyamatosan fejlessze, képezze magát. Érdemes tehát a vállalkozóknak jól körülnézniük a piacon, hogy megtalálják a számukra megfelelő szakembert. Ez többnyire nehéz feladat, de korántsem lehetetlen. Keressünk olyan könyvelőt, aki mindig naprakész, és nemcsak kullog az események után. Ezzel sok gondtól kímélhetjük meg magunkat, és adott esetben megannyi előnyhöz is juthatunk.

keyboard_arrow_up