Telefon ikon Telefonszámaink

Változások az ekhóban!

Közzétéve:

Változások az ekhóban! Kevesen választhatják, de ők most igazán jól járhatnak!

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, azaz az ekhó adózási forma kedvezőbbé tétele sok, eddigi katás adózónak jelenthet megoldást. Legfőképpen azoknak nyújthat segítséget, akik viszonylag alacsony bevételt generálnak. Hogyan is csökkenti az állam az ekhót és pontosan kik vehetik ezt igénybe? Cikkünk összefoglalja a legfontosabb részleteket!

A Magyar Közlönyben hozták nyilvánosságra az új ekhó adózási rendjét, miszerint 13%-kal csökken a mértéke szeptembertől, mivel megszűntetik a kifizetői ekhót, ezáltal 15%-ra mérséklődik a fizetendő adó mértéke. A tavalyi évben mintegy 41 ezer fő választotta az ekhót, ami a következő időszakban lényegesen növekedhet.

Kik is választhatják ezt az adózási nemet? Viszonylag szűk az a réteg, akik jogosultak ekhót választani, hiszen 2005-ben alapvetően a könyv- és lapkiadásban, továbbá az előadóművészetekben dolgozók különböző tevékenységeire találták ki. Mit is jelent ez pontosan?

- Választhat ekhót például fodrász és sminkes is, abban az esetben, ha munkájuk valamilyen előadáshoz köthető, például, ha egy színházi előadás vagy film színészei számára készítenek frizurát vagy sminket. Abban az esetben viszont, ha magánszemélyeknek egyszerű szolgáltatást értékesítenek, elesnek az ekhó adózási formától.

- Az előadóművészeteken túl segítséget jelenthet az új ekhó adózási nem az újságíróknak, grafikusoknak, fotósoknak, fordítóknak és más szellemi szabadfoglalkozásúaknak is.

- Továbbá jogosultak az ekhóra azok, akik sporttevékenységből szereznek bevételt (például: sportoló, sportszervező, edző). A pontos tevékenységi körökről mindenképp érdemes tájékozódni az ekhó választása előtt!

A tevékenységi körökön túl több kitétele van az ekhó adózási formának. Fontos kiemelni ezek közül, hogy a 15%-os ekhó mellett legalább a minimálbér után szükséges a közterheket megfizetni, azaz az szja-t, a tb-járulékot és a szochót, ez lehet például munkabér után, társas vállalkozás tagjaként, megbízási szerződés után.

Abban az esetben, ha az előbb említettek által megszerzett jövedelme eléri az adóév első napján érvényes minimálbér 12-szeresét, úgy egy évben 60 millió forint lehet a bevétele, amennyiben a jövedelme kisebb, mint a minimálbér, úgy az éves értékhatár is ennek alapján arányosan csökken. Például, ha valaki 4 órás munkabérként adózó jövedelmet szerzett, úgy a bevételi határa 30 millió forint lehet. Kivételt képez ez alól a nyugdíjas, akinél nem lesz érvényben arányosítás, tehát a kerete 60 millió forint, a hivatásos sportoló, akinek kerete évi 500 millió forint, illetve az edző, vezetőedző és a nemzetközi sportszövetség munkavállalója, akinek kerete évi 250 millió forint.

A Magyar Közlönyben megjelent újítások sokban segíthetnek a vállalkozóknak. Amennyiben Önt is érinti a KATA változása, illetve egy új formára áttérés, mindenképp érdemes szakértővel konzultálni a döntés meghozatala előtt. Bár az ekhó mindenképp kedvező, viszont a számos kritérium miatt kevesen választhatják ezt. Amennyiben az ekhó nem megoldás, úgy egyéni vállalkozóként az átalányadózás, Bt. esetében pedig a KIVA lehet jó választás szeptembertől!

Forrás: hvg.hu, vg.hu, index.hu

keyboard_arrow_up