Telefon ikon Telefonszámaink

Nő a kis- és középvállalkozások beruházási kedve

Közzétéve:

Nő a kkv egyéni vállalkozások beruházása

Idén a vállalkozás vezetők nagyobb arányban terveznek befektetni és fejleszteni, mint az előző évben, derült ki a K&H friss kkv bizalmi index kutatásából.

A K&H kkv bizalmi indexet 2004-ben kezdték el mérni hazánkban. 500 olyan, Magyarország területén lévő székhellyel rendelkező, szervezet vezetőjét kérdezték meg, amelyeknek éves árbevétele nem haladta meg a 2 milliárd forintot. A kutatást minden év első negyedévében ismétlik meg, azzal a céllal, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások következő évre való várakozásait megmutassa.

Az idei és tavalyi első negyedévet összehasonlítva a nemzetgazdasági beruházások 17%-al növekedtek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérései szerint. A növekedés mértékének eloszlását tekintve az építési beruházások 26%-kal, a gép és berendezés beruházások pedig 10%-kal emelkedtek. A beruházások mértéke majdnem minden területen növekedett, mely Banai Péter Benő, Pénzügyminisztérium államháztartásáért felelős államtitkár szerint azt bizonyítja, hogy az Uniós támogatások a megfelelő helyekre kerültek.

A következő évben a kkv-k (kis- és középvállalkozások) 75 százaléka tervez beruházást, ez jelentős gyarapodás a tavalyi adatokhoz képest (41%). A kutatás eredményei alapján a beruházási, fejlesztési szándék a szervezet méretével szinkronban nő. A mikro vállalkozások 68%-ának, a kisvállalkozások 77%-ának, a középvállalkozások pedig közel a 90%-ának áll szándékában fejlesztéseket eszközölni.

A beruházási aktivitás növekedése az összes szektorban érzékelhető. A mezőgazdaság területén tapasztalható a legnagyobb emelkedés (85%), ezt követi az ipar (82%), majd a szolgáltató- (75%) és a kereskedelmi szektor (63%) kissé lemaradva.

Ilyen nagy mértékű növekedésre legutóbb a válság előtt volt példa, de úgy látszik a kkv-k döntéshozói idén megint szükségesnek látják, hogy olyan beruházásokat valósítsanak meg melyek a termelést támogatják.

Források: www.vg.hu, www.kh.hu, piacesprofit.hu

keyboard_arrow_up