Mit tegyünk a KATA változása után?

Frissítve: 2022.07.22.

Mit tegyünk a KATA változása után?

A KATA törvényváltozás minden Egyéni vállalkozót és Betéti társaságot érint. A törvény értelmében csak az maradhat a KATA adózás alatt, aki kizárólag magán személyek felé számláz és a tevékenységet főállásban végzi.

Aki nem felel meg az új KATA feltételnek, az alábbi lehetőségek közül választhat:


  • a vállalkozás megszüntethető, vagy átalányadóra, esetleg normál egyéni vállalkozási adózásra (ún. vállalkozói SZJA) váltható. Az áttérést 2022. október 31-ig kell bejelenteni az adóhatóság felé, melynek módját a NAV 2022. augusztus 15-ig közli.

  • Betéti társaságoknál az áttérés KIVA vagy TAO alanyiságra a 22T201T változásbejelentő nyomtatványon tehető meg.

Az új adózás módjának a kiválasztása:


Első körben azt kell felmérni, hogy a tevékenység végzésével kapcsolatban mekkora költség merül fel. Ha számottevő költséget elszámolni nem tudunk, akkor az átalányadó lesz a jó megoldás, míg ha vannak elszámolható költségeink, akkor EV esetében választható a vállalkozói SZJA, Bt. esetében a társasági adó vagy a KIVA. Ugyanakkor nagyon fontos azt is vizsgálnunk, hogy milyen tevékenység végzéséhez van szükségünk a vállalkozásra, hiszen az átalányadó mértéke ettől függ. A fentiek értelmében az adónem választás vállalkozásonként változik és minden vállalkozás esetében „egyedi” kalkuláció után érdemes döntést hozni.

Bt. esetében, ha folytatja a tevékenységet, a Bt. beltagja a számviteli törvény hatálya alá bejelentkezve, egy könyvvizsgáló által készített nyitómérleg után folytathatja a tevékenységét, ha megszüntetés mellett dönt a Bt. azt végelszámolással teheti meg. EV estében az adónem változást be kell jelenteni, illetve a tevékenység folytatása esetén, a megszüntetés a webes ügysegéden megtehető.
Mivel még mindig változhatnak a feltételek ezért szükségesnek látjuk a személyes konzultációt, hogy személyre szabott megoldást és ajánlatot adhassunk.

Hívja szakértőinket az alábbi telefonszámon és segítünk a döntésben és a kivitelezésben is: +36 20 504 0041

Kedvezményes cégalapítás KATÁS ügyfeleknek

Ha mégis cégformát kell változtatnia, akkor ezt a piaci ár töredékéért, a saját listaárunkból 30% kedvezménnyel végezzük el a már velünk székhelyszolgáltatásban leszerződött egyéni vállalkozó ügyfeleinknek!
Keresse szakértő kollégáinkat, az Önhöz legközelebb álló irodáinkban.

Elérhetőségek

keyboard_arrow_up