Mik azok a cégcsoportok?

Közzétéve:

Mik azok a cégcsoportok és hogyan jönnek létre? Milyen előnnyel járhatnak?

A cégcsoportok kialakulása többféle indokra visszavezethető. Lehet akár ez egy hosszas megfontolás eredménye, de akár külső hatások miatt is megalakulhat egy cégcsoport. Általában a nagyvállalatok több vállalkozásból álló cégcsoport formában működnek, aminek szintén több oka lehet. De hogyan is jönnek létre a cégcsoportok, és mikor indokolt a létrehozataluk?

Cégcsoportok alakulhatnak abban az esetben, ha egy cég elkezd felvásárolni több céget, ekkor nem a cégcsoport létrehozása az elsődleges cél, ez inkább a vásárlás hozománya lesz. Egy másik lehetőség cégcsoportok alakulására a tudatos, előre átgondolt döntése a cégnek, melynek több indoka is lehet, például vagyonvédelem, kedvezményes adózás vagy üzletviteli döntés. Vannak esetek, mikor egy cégnek mindennapjait kockázatok kísérik. Ekkor érdemes elgondolkozni egy másik cég alapításán, és ebbe az új cégbe kiszervezni az olyan vagyonelemeket, amiknek nem fontos, hogy az eredeti cég legyen a tulajdonosa. Ebben az esetben például adóhiány miatt nem úszik el egyből a teljes cég vagyona az adóhatóság által. Külföldi terjeszkedés esetén is gyakori, hogy létrehoznak egy leányvállalatot vagy egy teljesen új, külföldi céget, hiszen a könyvelés és az adózás részéről egyszerűbb lehet az elkülönítés az anyacégtől. Ekkor is cégcsoport létrejöttéről beszélhetünk.

Abban az esetben, ha a cégbe olyan személy által érkezik új ötlet, aki nem volt benne a tulajdonosi körbe, viszont ötletéért részesedést, osztalékot kér, nem szerencsés az eredeti cégbe bevonni mint új tulajdonost, hiszen akkor a többi ügyletből is részesedést kap, ezért gyakori tendencia ilyenkor egy teljesen új cég létrehozása és az új tulajdonosnak az ebbe való bevonása. Az új cég létrehozása által létre is jött a cégcsoport. Gyakori a cégcsoportok létrehozása abban az esetben is, ha egy cég az üzletágait szeretné elkülöníteni egymástól. Ennek is több oka lehet, például az egyik üzletág rizikósabb, mint a másik, esetleg az egyik üzletágat eladásra kínálnák, ám az eladás előtt kiszervezik egy új cégbe, hiszen úgy könnyebb az értékesítése. Adózás szempontjából sem mindegy a cégcsoportok létrehozása. Amennyiben a tulajdonos a felhalmozott készpénzt nem szeretné a vállalkozásban tartani, hanem szétosztaná társasága között, úgy az osztalékfelvétel adózást vonna maga után. Az adófizetés elkerülhető, amennyiben egy holding társaságot hoznak létre, így az osztalékkivétel nem jár adózással. Szintén érdekes lehet adózás szempontjából az a helyzet, mikor a cég a szellemi termékét szervezi ki egy másik vállalkozásba, majd ott fejleszti tovább. Ezt követően az eredeti cégnek felhasználási jogot ad, majd erre a jogdíjra fizet 4,5%-os társasági adót, amit az eredeti cég egy 9%-os adókulccsal szemben tud elszámolni költségként.

Számos gazdasági tényező miatt hozható még létre cégcsoport, ezeknek az alapos tervezésével csökkenthetők a költségek, nem mellesleg a hatékonyságot növelni tudják. A cégcsoportok szabályai bonyolultak, ezért a létrehozásuk előtt mindenképp érdemes alaposan körbejárni a témát.

Forrás: portfolio.hu, ado.hu, origo.hu

keyboard_arrow_up