Telefon ikon Telefonszámaink

KATA vállalkozás indítása

Közzétéve:

KATA vállalkozás feltételei

Cégalapítás vagy egyéni vállalkozás indítása KATA adózással sokaknak kedvező lehet. Érdemes elolvasni cikkünkben a részleteket arról, hogy kinek, milyen feltételek mellett éri meg ennek az adózási nemnek a választása.

Komoly döntés az alkalmazotti lét helyett egyéni vállalkozásba fogni, ezzel próbára tenni a szerencsénket és üzleti érzékünket. A saját lábunkon állhatunk, nem függünk a felettesektől, így a szükséges üzleti döntéseket mi hozzuk meg. Ez azonban általában sok különböző nehézséggel jár. Például azzal, hogy tisztában kell lennünk alapvető adózási kérdésekkel.

KATA vállalkozás indítása

Minden vállalkozás célja az, hogy a lehető legjövedelmezőbb legyen. Ahhoz, hogy ezt a célt elérjük, idő és pénz befektetése szükséges, emellett nagyon sok olyan tényezőt is figyelembe kell venni, mint a piaci vagy a gazdasági helyzet vagy a célcsoport összetétele és viselkedése. Ahhoz viszont, hogy a lehető legtöbb nyereségünk legyen, a vállalkozás indításakor észben kell tartani az adózást és annak módját is. Az egyik legelterjedtebb adózási forma a frissen induló és kis létszámú vállalkozások körében Magyarországon a KATA, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adója.

Ennek keretein belül havonta egy konkrét adóösszegben helyettesítjük vállalkozásunk összes adó- és járulékbefizetését. Ez az összeg főállásban 50.000 Ft-ot jelent. Minimum heti 36 órás főállás melletti másodállásban, nappali tagozatos tanulóként, öregségi nyugdíjban, illetve máshol főállású társas vállalkozóként pedig 25.000 Ft. Fontos megemlíteni azonban, hogy ebben az esetben van a vállalkozás árbevételének egy felső határa, ami 12 millió forint, amit ha a meghalad, további 40% adót kell fizetnie. Ugyancsak fontos megjegyezni azt, hogy a KATA adózás nem mentesíti a vállalkozást az Iparűzési Adó fizetése alól.

A KATA vállalkozás feltételei

Ezt az adózási formát csak az egyéni vállalkozók vagy cégek, ügyvédi irodák, valamint az olyan betéti és közkereseti társaságok használhatják, melynek tagjai csak magánszemélyek. Ezzel szemben azok a cégek / magánszemélyek, akiknek az adószámát a hatóságok törölték a bejelentés évében vagy az azt megelőző 12 hónapban, nem jogosultak a KATA használatára. A saját ingatlant bérbeadó vállalkozások, valamint a korlátolt felelősségű társaságok (Kft.) sem használhatják ezt a módszert.

A KATA adózás sok előnnyel jár: egyszerű befizetni, adminisztrálni, a 12 millió Ft-os határ átlépése után sem törlik az adózásból a vállalkozást, valamint e módszer használatakor évi 12 millió forintos árbevétel alatt van lehetőség az ÁFA-mentességre. Ugyanakkor ez az adózási forma ugyanúgy jár hátrányokkal is. Amint azt az előbb említettük, az IPA-t nem váltja ki, valamint a 12 millió forint feletti bevételhez járó 40%-os adó sem kevés. Emellett számolni kell azzal, hogy ezt az adófajtát havonta kell fizetni, így a nem havi rendszerességgel beérkező bevétel mellett ez veszélyes lehet.

Ahhoz, hogy vállalkozásunk sikeres és jövedelmező legyen, ezekre a tényezőkre érdemes nagyon odafigyelni, és átgondoltan dönteni felőlük.

keyboard_arrow_up