Telefon ikon Telefonszámaink

Fix kamatozású hitelek a kkv-knak

Közzétéve:

Széchenyi Kártya Program Max néven folytatódik a kkv-k számára kialakított hitelprogram

A kormány július közepén döntést hozott a Széchenyi Kártya Program jövőjéről. Ennek tekintetében megvizsgálta a kkv hitelpiac lehetőségeit, az eddigi eredményeket, majd a magyar családok és hazai vállalatok támogatása érdekében a programot meghosszabbította.

A Széchenyi Kártya Program már húsz éve jelentős szerepet kap a családok és a vállalatok támogatásában, napjainkban pedig a legkiemelkedőbb támogatott hitelprogramok közé sorolhatjuk a mikro-, kis- és középvállalkozások körében.Az új hitelprogram a Széchenyi Kártya Program Plusz és Széchenyi Kártya Program GO! után most Széchenyi Kártya Program Max néven folytatódik. A kormány elsődleges célja a hitelprogrammal az, hogy a háborús helyzetben kialakult gazdasági nehézségektől szenvedő kis- és középvállalkozások versenyképességét támogassa és a gazdaságot megerősítse.

A hitelprogram indításának egy másik oka az, hogy a Covid-válság miatt 2020-ban bevezetett támogatás kivezetésre kerül, a helyére pedig az orosz-ukrán krízishelyzet miatti támogatás lép. A krízishelyzetből adódó állapot könnyítésére egy kedvező feltételrendszerű hitelprogramot nyújt, amivel továbbra is a legalacsonyabb kamatok mellett juttatja erőforráshoz a vállalkozókat. A program jellemzői a fix kamatozás, a nettó kamat minimum 0,5% maximum évi 3,5%, a program garanciadíj-támogatás és a korábbi kezelési költségtámogatás mértékét is biztosítja, minimalizálja az ellenszolgáltatás díjait, gyors és csekély adminisztrációval könnyíti meg az igénylést.

A Széchenyi Kártya Program Max keretében 100 millió helyett maximum 400 millió forint hitelösszeg igényelhető, a hiteltípus szerint meghatározott futamidővel. A program keretei között az igényekhez igazítva különböző kölcsöntermékek érhetők el, ezek név szerint a következő forrásfinanszírozási formákat teszik lehetővé:

  • A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Max évi 3,5%-os kamat mellett, 3 éves futamidőre kínál maximum 250 millió forintot.
  • A most bevezetett Széchenyi Energiakártya az energiaválság kezelésére kínál folyószámlahitelt, aminek akár 3 éves futamideje és évi fix 1% kamata van.
  • A Széchenyi Likviditási Hitel Max azoknak a forgóeszközöknek a beszerzését támogatja, melyek a működéshez szükségesek. A hitelprogram hároméves futamidőre igényelhető, évi fix 3,5 % kamat mellett.
  • A Széchenyi Mikrohitel Max esetén nem történt változás, a hitelfelvételben korlátozott vállalkozásokat támogatja.
  • A Széchenyi Beruházási Hitel Maxot azok a kkv-k igényelhetik, akiknek valamilyen beruházás a hitelcél. Ennek sora bővült, nemcsak beszerzésre, hanem hitelkiváltásra, üzletrészvásárlásra, esetleg agrárcélú beruházásokra is igényelhető. A maximum kérelmezhető összeg legfeljebb 10 évre 400 millió forint.
  • Végül a Széchenyi Lízingkonstrukció Max a pénzügyi lízingügyletek finanszírozásában támogatja a vállalkozásokat.

A hitelek 2022. augusztusától érhetők el, az igénybevételhez részletes információk a KAVOSZ Zrt. honlapján találhatók. A hitelkérelmek benyújtására pedig területi kereskedelmi és iparkamarákban, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos szövetségénél és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban van lehetőség. Az igénylés benyújtásához az igénylési lapra, gazdálkodás adataira, nemleges adóigazolásra, nyilatkozatra, igénylő személyes és a kezesek fénymásolt okmányaira, illetve bizonyos esetekben a cégkivonatra, társasági szerződésre van szükség.

források: kavosz.hu, penzcentrum.hu, vg.hu

keyboard_arrow_up