Egyéni vállalkozók nyilvántartása

Közzétéve:

Egyéni vállalkozók nyilvántartása tartalmazza az egyéni vállalkozók adatait, melyek egy része ingyenesen lekérhető.

2020. július 1-jétől a Belügyminisztériumtól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban NAV) vette át az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével kapcsolatos valamennyi hatáskört. Ezentúl a NAV kezeli azokat a nyilvántartásokat, amelyek az egyéni vállalkozók adatait tartalmazzák, illetve a nyilvántartások vezetéséhez szükséges informatikai rendszereket.

Továbbra is az adózással kapcsolatos változásokat, ideértve a ÁFA- és KATA- nyilatkozatokat, a 20T101E (Bejelentő és változás bejelentő lap az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók részére) nyomtatványon keresztül vagy a 2019 óta elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kell bejelenteni. Ez utóbbi az Egyéni vállalkozó bejelentése menüpont alatt érhető el. Az ONYA használata azért előnyösebb, mert azonnali visszajelzést kap az adat- és változásbejelentés eredményéről, illetve az esetleges hibákról és hiányosságokról.

A Webes Ügysegéden keresztül pedig az egyéni vállalkozás tevékenységeivel kapcsolatosan felmerülő bejelentések (pl.: a tevékenység megkezdését, szüneteltetését, a szüneteltetés utáni folytatását, illetve megszüntetését, az adatokban fellépő változások) megtétele, és a hatósági bizonyítványok iránti kérelmek benyújtása is megtehető.

Az egyéni vállalkozók nyilvántartása weboldalon a nyilvános adatok továbbra is elérhetőek és lekérhetőek. Ehhez meg kell adnunk az kiválasztott egyéni vállalkozó adószámának első 8 karakterét vagy a nyilvántartási számát. Ha a lekérdezés eredménye sikeres, akkor láthatjuk az nyilvános adatokat: név, nyilvántartási szám, adószám, statisztikai számjel, a tevékenység megkezdésének napja, a vállalkozás állapotát (működő vagy sem), székhelycíme, tevékenységek ÖVTJ-kód szerint, esetleges telephelyek címeit vagy az adott egyéni vállalkozó rendelkezik-e vállalkozói igazolvánnyal.

Ezek a szolgáltatások ingyenesek, bárki számára elérhetőek. Fontos megjegyezni, hogy a Webes Ügysegédhez és az ONYA használata Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) regisztrációhoz kötött.