Telefon ikon Telefonszámaink

A jövő szakmái

Frissítve: 2023.01.24.

A jövő szakmái - robotika

Az elmúlt években ízelítőt kaphattunk, mennyire változó világ vesz minket körül. Ahogy a körülményeink és az arra adott válaszok változnak, úgy a munkaerő-igények területén is új kihívásokkal nézünk szembe.

Jelenleg az informatika, a mesterséges intelligencia-fejlesztés, a „big data”, a cyber-biztonság, az elektronika, a robotika és az egészségügyi szakmák a legkeresettebbek világszerte.

Az informatikai eszközök és szolgáltatások egyre nagyobb szerepet játszanak az életünkben, a munkánkban és a gazdaságban egyaránt. Az informatika lehetővé teszi az automatizálást, a hatékonyság növelését, valamint az új lehetőségek és piacok kiaknázását. Az informatika alkalmazásai megtalálhatóak a mindennapi élet minden területén, beleértve az oktatást, a egészségügyet, az élelmiszeripart, az autóipart, és a logisztikát.


Az informatika szakemberekre szükség van a rendszerek fejlesztéséhez, a hálózatok kezeléséhez, az adatok elemzéséhez, valamint a biztonság fenntartásához.

Ennek egy dinamikusan fejlődő területe a mesterséges-intelligencia világa.
Az MI-technológiák és alkalmazások folyamatosan fejlődnek és terjednek az élet minden területén.
Az MI lehetővé teszi a (informatikai)rendszereknek, hogy tanuljanak, döntsenek és cselekedjenek önállóan, ami jelentősen javítja az automatizálás és a hatékonyság szintjét. MI-szakemberekre van szükség a modell fejlesztéséhez, a tanuláshoz és a bevezetéshez - képzésük és tapasztalatuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a cégek és szervezetek élvezzék az MI előnyeit, és ezért egyre nagyobb szükség van rájuk a piacokon.

Ezekkel szintén szoros összefüggésben áll a rendszerek fejlesztéséhez szükséges és ezek által elképesztő mennyiségben termelt adatok feldolgozása.
A „Big Data” gyakran jelentős mennyiségű, összetett és gyorsan változó adatot tartalmaz, amelyek a hagyományos adatfeldolgozási módszerekkel nehéz feldolgozni. A Big Data általában az adatbázisok, a hálózatok, a szenzorok, a közösségi média és a felhőalapú rendszerek segítségével gyűjtött adatokat jelenti - ezek feldolgozásával és elemzésével a cégek és szervezetek képesek lesznek a rejtett minták és trendek felismerésére, valamint a hatékonyabb döntések meghozatalára.

A fenti ágazatok eredményeit is felhasználva létrehozott robotok képesek automatikusan végrehajtani feladatokat, és jellemzően a környezetükkel interakcióba lépni. A robotok többféle formában jelenhetnek meg, például gépek, számítógépek, szenzorok és működő elemek összességeként. A robotokat általában két kategóriába sorolják: az önálló robotok és a tele-robotok. Az önálló robotok képesek önállóan működni és döntéseket hozni, míg a tele-robotok távvezérléssel működnek. A robotika alkalmazható az autóiparban, az építőiparban, az elektronikai iparban, az egészségügyben, a logisztikában és még sok más területen.

keyboard_arrow_up