Vissza az irodába! Véget ér a home office!?

Közzétéve:

Vissza az irodába! Véget ér a home office!?

A COVID-19 terjedése az életünk majdnem minden területére hatással volt. A kontaktusok csökkentése érdekében ezrek kezdtek távmunkában dolgozni. A járvány lecsengésével azonban lassan véget érhet a home office… Mi lesz ezután? Visszatérünk még az irodákba?

A járvány elleni védekezést figyelembe véve módosultak a munkafeltételek és a munkavégzés körülményei. Becslések szerint a világméretű karantén a munkaerő 80%-ára hatással volt, amely körülbelül 2,7 milliárd embert jelent. Sokan behatóan megismerkedtek a home office jellemzőivel és most a járvány csillapodásával kérdésessé vált, hogyan tovább…

A magyar kormány a 2021. évi 82. számú Magyar Közlönyben már közzétette a rendeletet, miszerint május 10-től visszavonta a kérelmet, hogy a gazdasági szereplők törekedjenek az otthoni munkavégzésre. A kormány tehát már visszavárja a dolgozókat az irodákba és támogatja, hogy más is így tegyen. Bizonyos felmérések szerint azonban a munkavállalók nagy része nem szívesen hagyná el a távmunka lehetőségét a járvány lezárulta után sem. A GKI Gazdaságkutató Zrt. reprezentatív felmérése szerint a távmunkában dolgozó irodisták negyede nem akar a járvány vége után sem újra bejárni a munkahelyre, több mint az 50% pedig egy héten csak 2-3 napot tervez bejárni. Ezzel új munkamód válik lehetővé. Rotációs munkarendnek nevezik, amikor mindenki csak fél hetet jár be az irodába, így a munkavállalók egymást váltják, mellyel a cég akár spórolhat is, hiszen nem szükséges akkora iroda fenntartása, mint korábban.

Valóban van rá esély, hogy a járvány után is megmarad a rugalmas munkarend sok munkahelyen. A járvány miatti kényszer home office a vártnál pozitívabb tapasztalatokkal zárult. Az Ernst & Young Global Limited (EY) felmérése szerint a megkérdezett döntéshozók több, mint ötöde szerint a távmunka során javult a dolgozók teljesítménye, és további 63% szerint nem vezetett teljesítményromláshoz az otthoni munka. Az irodában dolgozó munkavállalók nagy részénél az elmúlt év hatására felkerült a munkahelyválasztás során figyelembe vett preferencia listára, hogy legyen lehetőség rugalmas munkakörülmények mellett dolgozni. A jelenleg home office-ban dolgozó irodisták több mint fele nyilatkozta, hogy elgondolkodna a munkahelyváltáson, ha újra teljes munkaidőben az irodában bent kellene dolgoznia és megszűnnének a flexibilis munkakörülmények. Nagy valószínűséggel a kevert munkamód fog megmaradni a járvány után, ahogy az Urban Land Institute felmérése is mutatja: a járványhelyzet vége után átlagosan 2,2 napot, míg járvány előtt csak 0,9 napot engedélyeztek hetente távmunkaként az irodában dolgozóknak a vállalatok.

A munkavégzés szempontjából is igaznak látszik tehát a megállapítás, hogy a járványnak hosszútávú és maradandó következményei lesznek.

Forrás: ey.com, hvg.hu, napi.hu, ado.hu

keyboard_arrow_up