Vállalkozói hitel típusok

Közzétéve:

Milyen vállalkozói hitel típusok vannak? Vállalkozói hitel feltételeinek eleget kell tenni a felvételhez.

Sok vállalkozás él a hitel lehetőségével, hiszen a fennmaradáshoz vagy a növekedéshez kell néha egy kis extra segítség. Számos vállalkozói hitel típus van, mely megkönnyítheti a vállalkozások életét, működését és akár dinamikus növekedést is lehetővé tehet.

Hitel felvételre nem csak a bajba jutott vállalkozásoknak lehet szüksége. Számos olyan helyzet előfordulhat, hogy a növekedéshez elengedhetetlen bizonyos fejlesztések előfinanszírozása, például üzem bővítése, raktárkészlet feltöltése, eszközpark lecserélése. A szükséges pénzösszeg igényléséhez meg kell felelni a vállalkozói hitel feltételeinek. A vállalkozói hitel feltételei minden hitelkonstrukciónál eltérőek, de a legtöbb helyen elvárás, hogy a vállalkozás legalább 1, de inkább 2 lezárt éves mérleggel rendelkezzen.

A vállalkozói hiteleket számos szempont alapján lehet csoportosítani és értékelni, melyek közül a legfontosabbak:

  • felhasználás jellege (szabad vagy célhoz kötött felhasználás)
  • futamidő (hosszú (több mint 5 év), közép (1-5 év) vagy rövid (max 1 év) lejáratú)
  • fedezet igény (fedezett vagy fedezetlen hitel)
  • deviza (forint alapú vagy deviza alapú hitel)

A leggyorsabban igényelhető vállalkozói hitelek közé tartozik a folyószámla hitel. A folyószámlahitel esetén a vállalkozói bankszámlát vezető bank beállíthat egy hitelkeretet, melynek mértékéig a vállalkozás túlfizetést teljesíthet. A hitel fedezet nélkül igényelhető, azonban a hitelkeret a gazdasági társaság pénzügyi helyzete szerint kerül meghatározásra. A folyószámlahitel szabad felhasználású, általában likviditási nehézségek esetén szokták igénybe venni, amikor a kiadásokat hamarabb kell kifizetni mint, amilyen gyorsan a bevétel realizálódik.

Gyors megoldást jelenthet a kintlevőségek kezelésére a faktorálás/faktoring is. A faktorálást biztosító cég megvásárolja a vállalkozás kiegyenlítetlen számlaköveteléseit, így a vállalkozás hamarabb pénzéhez jut, mint ahogy a vevő valóban fizetne. A szolgáltatás előnye, hogy olyan vállalkozások is igénybe vehetik, akik nem hitelképesek, hiszen a faktoring cég elsősorban a kifizetéssel adós cég megbízhatóságát vizsgálja meg.

Főként eszköz- és alapanyag beszerzésre használják fel a forgóeszköz hitelt. Ez a vállalkozói hitel típus nem szabadon felhasználható, hanem előre meg kell határozni mire fogjuk elkölteni és a futamidő alatt számlákkal igazolni is kell a felhasználást. Évek óta megbízhatóan működő vállalkozások esetében akár fedezet nélkül is igényelhető, kezdő vállalkozások vagy kisebb cégek esetében azonban általában fedezet ellenében igényelhető.

Eszközbeszerzés esetén jó megoldást jelenthet a lízing is. A lízing szerződés megoldást nyújthat azokban a helyzetekben, amikor a vállalkozásnak szüksége van valamely eszközre vagy tárgyra a működéshez, növekedéshez, de nincsen elég pénze és nem szeretne hitelt felvenni. Ezekben a helyzetekben a szükséges eszközt a lízingbe adó vásárolja meg és tőle veszi bérbe az adott vállalkozás. A futamidő ideje alatt a tulajdonjog a lízingbe adó, míg a használati jog a lízingbe vevő cégé. A futamidő lejártával a tulajdoni jog is a lízingbe vevőre száll.

Ha a vállalkozásnak nagyobb összegű befektetésre van szüksége igényelhet beruházási hitelt, más néven projekt hitelt. Általában valamely nagyobb volumenű fejlesztés esetén, például technológiaváltás, infrastruktúra fejlesztés, ingatlanfejlesztés esetén ajánlják, mely befektetés profit növekedéshez fog vezetni. A beruházási hitel, ha körültekintően van elköltve nagy lendületet adhat a vállalkozásnak.

A vállalkozói hitel feltétele lehet üzleti terv benyújtása is, ha előzetesen igazolni kell a pénzintézet felé, hogy a befektetés megtérül és jövedelmező lesz. Ha a bank nem is kér ilyen tervezetet, mindenképpen érdemes alaposan megfontolni a hitelfelvételt.

keyboard_arrow_up