Telefon ikon Telefonszámaink

Válaszút előtt a munkavállaló: Merre tovább a felmondás után?

Közzétéve:

Válaszút előtt a munkavállaló: Merre tovább a felmondás után?

A munkahelyen való felmondás mindannyiunk életében bekövetkezhet egyszer, és általában a karrierépítés szükséges velejárója is. De milyen választási lehetőségei vannak a munkavállalónak a munkahelyen való felmondást követően?

A felmondás számos okra vezethető vissza. Lehet, hogy a munkavállaló nem találja a helyét az adott munkahelyen, vagy valami gátolja a szakmai fejlődését. Egy nagy és felelősségteljes döntésről van szó, amely számos kihívást, ugyanakkor új lehetőségeket is tartogathat.

A felmondás után a munkavállaló válaszúthoz érkezik. Van, aki már a felmondás előtt konkrét tervvel rendelkezik, de olyan is akad, aki előzetes koncepció nélkül hagyja el munkahelyét, és csak később vág bele az álláskeresésbe. Persze ilyenkor arra is van lehetőség, hogy a munkavállaló az alkalmazotti státuszt feladva, egyéni vállalkozóként folytassa munkáját.

Nézzük meg, hogy milyen választási lehetőségei vannak a munkavállalónak a munkahelyen való felmondást követően.

Folytatás egyéni vállalkozóként

Amennyiben az alkalmazotti jogviszony felmondása után vállalkozóként kívánjuk gyakorolni a szakmánkat, sok opció közül választhatunk, de talán a legcélravezetőbb egyéni vállalkozóként folytatni a tevékenységet, hiszen ez a vállalkozási forma minden kezdő vállalkozónak jó ugródeszka lehet. Így már a saját üzletünket építhetjük, és nem másnak hajtjuk a hasznot.

Az egyéni vállalkozói lét nagyobb szabadságot és rugalmasságot biztosít, nagyobb teret ad a kreativitásunknak, valamint mi magunk határozhatjuk meg az elérendő üzleti célokat is. Egyéni vállalkozóként tevékenykedve jobb lehetőség nyílik a különböző piaci rések felfedezésére és kiaknázására. Alkalmazottként cselekvési terünk korlátozott, és a cég keretei általában kevesebb lehetőséget adnak az önmegvalósításra. Egy saját vállalkozással viszont kinyílnak a kapuk, ami új ügyfeleket, partnereket és projekteket jelenthet számunkra. Egyéni vállalkozóként ráadásul pénzügyileg is jobban járhatunk, mintha alkalmazottak lennénk, egyúttal azonban pénzügyi kockázatokkal is számolnunk kell, hiszen a sikerekért a vállalkozó saját maga felel.

Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy milyen vállalkozási formát válasszunk, és nem vagyunk tisztában azzal, hogy melyik lehetőségnek milyen adóvonzatai vannak, keressük fel egy olyan céget, amely segíteni fog abban, hogy megfontolt döntést hozhassunk.

Álláskeresés támogatással

Amennyiben valaki felmond a munkahelyén – vagy más okból elveszíti az állását –, úgy álláskeresési járadékra (régebbi nevén munkanélküli segélyre) jogosult. Ez a juttatás arra hivatott, hogy az átmeneti időszakban segítse azokat, akik nem tudnak rögtön a felmondás/elbocsátás után elhelyezkedni.

A járadék megszerzésének azonban szigorú feltételei vannak. Az egyik legfontosabb, hogy legfeljebb 90 napig jár. Azt is igazolni kell, hogy a kérelmező a járadék igénybevétele előtti 3 évben legalább egy évnyi, 8 órás bejelentett vagy vállalkozói jogviszonnyal rendelkezett.

Az álláskeresőknek a járadék mellett lehetőségük van részt venni átképzési programokban is, amelyeknek célja az új szakmák, készségek megszerzése, növelve az adott személy versenyképességét és elősegítve a könnyebb visszailleszkedést a munkaerőpiacra.A felmondást követően karrier-tanácsadóhoz is fordulhatunk, hogy segítségével azonosítsuk erősségeinket, céljainkat és lehetőségeinket a munkaerőpiacon. Egy szakember segíthet az álláskeresési stratégia kidolgozásában, de akár fejvadászként is megtalálhatja számunkra a megfelelő állást.

A felmondás leggyakoribb okai

A felmondás egyik fél számára sem ideális megoldás, hiszen a munkáltató értékes munkaerőt veszít, a munkavállaló pedig éppen azért mond fel, mert hiányol valamit a szakmai karrierútjából. A mai gazdasági környezetben egyértelműnek gondolnánk, hogy a legtöbb esetben a felmondás oka az anyagiakban keresendő, de az egyik legújabb kutatás szerint ez nem tartozik a legfőbb okok közé.

1. Meglepő, de az első helyen a munkahelyi vezetővel való rossz kapcsolat szerepel. Egy hozzá nem értő vagy ellenséges vezető óriási stresszforrást jelenthet a munkavállaló számára, amely könnyen szakításhoz is vezethet.

2. Egy másik ok lehet a rossz munkahelyi kollektíva is. Ezek az indokok a felmondási okok között mind az anyagiak előtt szerepelnek.

3. Ezenfelül a munkavállalók gyakran említik még a sorban a fejlődési lehetőség/előmenetel hiányát. Ez nem is csoda, hiszen manapság a munkavállalók általában rendelkeznek valamilyen karriertervvel, amelyben az előrelépés a saját szakterületen előkelő helyen szerepel.

4. Természetesen olyan okok is megbújhatnak a felmondás hátterében, mint a családi indokok (válás, költözés, egészségi állapot változása, gyerekvállalás stb.),

5. de az is gyakori, hogy az alkalmazottak a megváltozott célokra hivatkoznak, hiszen előfordulhat, hogy valaki egyszerűen csak új kihívásokat és lehetőségeket keres.

A felmondás nem jelenti azt, hogy a karrierút derékba törik. Sokkal inkább érdemes úgy gondolni rá, mint egy új lehetőségre, amely segít megtalálni a számunkra legmegfelelőbb irányt. Magyarországon ráadásul számos lehetőség áll rendelkezésre azok számára, akik szakmájukat egyéni vállalkozóként vagy támogatással segített álláskeresés révén szeretnénk folytatni. Egy ilyen helyzetben fontos, hogy megfelelően átgondolt döntéseket hozzunk, és kihasználjuk a rendelkezésünkre álló lehetőségeket a sikeres és boldog szakmai pálya elérése érdekében.

keyboard_arrow_up