Új program indul a generációváltás segítésére

Közzétéve:

Új program indul a generációváltás segítésére

Hazánkban rengeteg új vállalkozás indult a rendszerváltás után és ezen vállalkozások alapítói, vezetői lassan elérik a nyugdíjkorhatárt. Egyre több cégnél tehát halaszthatatlan feladat az utódlás megszervezése és a stafétabot átadása. A generációváltás kihívásaival való megbirkózásban most a vállalkozók segítséget kaphatnak az újonnan induló Evolúció – megújuló vállalkozások programján is.

Hazánkban körülbelül 53 000 olyan vállalkozás van, melynek vezetője 65 év körüli, a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján. A vállalkozók ezen köre alkalmazza a versenyszférában foglalkoztatottak 8%-át, és teszi ki a teljes vállalati árbevétel 4%-át. Sok vállalkozás halogatja a generációváltással való foglalkozást – vagy nincs megfelelő utód, vagy a vezető nem áll készen arra, hogy átadja a feladatokat, esetleg tart tőle, hogy eddigi munkája elveszik. Sok esetben az vállalkozást indító vezetőnek a gyermekei is a családi vállalkozásban dolgoznak és ez az első munkahelyük. A gyermekeknek, mielőtt megöröklik apjuk vezető pozícióját, fontos világot látniuk és tapasztalatot szerezniük más munkahelyeken is Virágh Rajmund cégutódlás-specialista szerint.

Leggyakrabban a megfelelő utód kereséséről hallunk a céges generációváltással kapcsolatban, pedig emellett számos dologra érdemes odafigyelni. A stafétabot átadása nagy kockázati faktor a cégek életében, de ha jól sikerül hatalmas megújulást és növekedést is eredményezhet. Ha valamilyen családtag veszi át a távozó vezető helyét, akkor az esetek 45%-ában jelentkezik valamilyen probléma a váltás után. Egy nemzetközi felmérés alapján ez az arány 65%, amennyiben valamilyen külsős szakértő ül a vezetői székbe. Szakértők szerint habár fontos az utód személye a generációváltásnál, másra is gondolni kell. A komplex folyamat során újra kell értékelni a vállalati értékrendet, a szervezeti felépítést és a vállalati stratégiát is.

Az Evolúció – megújuló vállalkozások programja pont azért jött létre, hogy a vállalkozásoknak segítséget nyújtson a generációváltás átgondolt, megtervezett kivitelezéséhez. A programba olyan vállalkozások jelentkezését várják, akik kettős könyvvitelt vezetnek, minimum 5 lezárt üzleti évvel rendelkeznek, illetve a tulajdonos 55. életévét már betöltötte. Az Evolúció – megújuló vállalkozások program komplex tanácsadói szolgáltatással segíti a cégeket többek között a vezetői poszt átadási menetének megtervezésében, a cégérték meghatározásában, továbbá az átalakuláshoz esetlegesen szükséges finanszírozási forma felkutatásához. A programba 2022. augusztus 31-ig van lehetőség jelentkezni.

Forrás: kamaraonline.hu, portfolio.hu, hvg.hu, evolucio.ifka.hu, piacesprofit.hu

keyboard_arrow_up