Tevékenységi körök rendszerének felépítése

Közzétéve:

Tevékenységi körök rendszerének felépítése

Vállalkozás indításakor elengedhetetlen feladat a vállalkozás tevékenységének meghatározása, így vállalkozóként biztosan találkozott már a tevékenységi körök fogalmával. A tevékenységi körök csoportosítása, illetve a TEÁOR és ÖVTJ fogalma és ezek felépítése viszont már egy bonyolultabb rendszer, aminek megértésében segíthet cikkünk!

A vállalkozások tevékenységeit kettő csoportra bonthatjuk: főtevékenység és melléktevékenység (vagy egyéb tevékenység). A főtevékenységet a vállalkozásnak meg kell határoznia, aszerint, hogy mi az a tevékenység, ami a legnagyobb hozzáadott értéket adja a vállalkozásnak. Melléktevékenység nem kötelező, de gyakori a cégeknél, hiszen általánosságban elmondható, hogy egy cég több tevékenységet is gyakorol. A melléktevékenység hasonlóan a főtevékenységhez, a statisztikai egységen kívüli értékesítésre szánt termékek és szolgáltatások előállítását végzi, nevéből adódóan kisebb mértékben ad értéket a vállalkozáshoz, mint a főtevékenység.

A tevékenységi kör választásánál bizonyosan találkozott a TEÁOR számmal. Mi is pontosan ez a kód? A TEÁOR a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozás Rendszere, kiemelt célja a statisztikai adatok gyűjtése, elemzése és értékelése. Egy vállalkozás alapításánál a cég főtevékenységét, illetve másodlagos és kiegészítő tevékenységét a cégbíróság felé a mindenkor hatályos TEÁOR számokkal kell jelölni. Változás esetén elegendő a NAV felé jelezni, a cégbíróságnak már nem szükséges.

Hogyan is épülnek fel a TEÁOR kódok? A TEÁOR kódnak 4 szintjét különböztethetjük meg:

  • Nemzetgazdaság ágazati szint: 21 darab van, betűvel jelölik (gyakorlatban ezt nem használják, a csoportmegjelölésnél van jelentősége)
  • Ágazati szint: 88 darab van, 01-től 99-ig számokkal jelölik
  • Alágazati szint: 272 darab van, az első két számjegy az ágazatból jön, az utolsó számjegy pedig ennek variációit jelöli
  • Szakágazati szint: 615 darab van, az első három számjegy adott a fentiek szerint, az utolsó számjegy pedig a szakágazat variációit jelöli. Amennyiben az utolsó szám nulla, úgy az alágazati szint már nem bontódik tovább.

A TEÁOR kód a gyakorlati használat során csak a négy számból tevődik össze.

Az ÖVTJ szám az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke, ami egy fokkal összetettebb a TEÁOR kódnál. Jellemzően az egyéni vállalkozók által üzletszerűen végzett tevékenységet részletezi. Az ÖVTJ 6 számjegyből álló kód, aminek első 4 számjegye a TEÁOR számmal azonos, a második kettő pedig a tevékenység speciális voltát jelöli. Nézzük meg példán keresztül! A 1081-es számú TEÁOR az édesség gyártást jelöli. Az édességgyártást tovább bontja az ÖVTJ az alábbi specializációkra: 108201 – édesség gyártása m. n. s., 108202 – cukorkakészítés, 108203 – csokoládé és csokoládékészítmények gyártása, 108204 – kakaó és kakaókészítmények gyártása.

Az egy főtevékenység mellett bármennyi melléktevékenységet vehet fel a vállalat, viszont érdemes csak azokat, amikben ténylegesen produktumot állít elő. Egy-egy tevékenység felvétele előtt érdemes tájékozódni, ugyanis vannak olyan tevékenységek, amik engedélykötelesek, illetve olyanok is, amik képesítés kötelesek. Vállalkozóként mindenképp érdemes ezeknek utánajárni.

Forrás: ksh.hu, bplegal.hu

keyboard_arrow_up