Székhelyszolgáltatás könyveléssel? Érdemes együtt igénybe venni.

Közzétéve:

Székhelyszolgáltatás könyveléssel? Nem kötelező, de érdemes együtt igénybe venni. Egy könyvelő sokat segíthet.

Székhelyszolgáltatás könyvelési szolgáltatás nélkül is igénybe vehető, miért érdemes mégis összekötni őket? Mi köze is van a székhelyszolgáltatásnak a könyveléshez? Jogos kérdés. A továbbiakban ezt fogjuk közelebbről áttekinteni.

Korábban már volt róla szó, hogy a cégalapítás könyveléssel sokkal egyszerűbb. Már a cégbejegyzési folyamat elején könyvelő segítségét kérni nagy előnyökkel járhat és sok pénzt takaríthat meg a vállalkozásnak. A székhelyszolgáltatás és a könyvelési szolgáltatás elsőre úgy tűnik távol esik egymástól, mégis van kapcsolat közöttük és a könyvelő bizony tud segíteni a székhelyszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos döntésekben is.

Cégalapítás során kötelező székhely cím megjelölése. Ha valaki nem szeretne vagy nem tud saját hatáskörében eleget tenni a székhelyen végzendő, törvényileg meghatározott feladatoknak, igénybe vehet székhelyszolgáltatást. Ebben az esetben a székhelyszolgáltató végzi a székhelyszolgáltatás rendeletben foglalt feladatokat. A megbízó cégnek csupán annyi a feladata, hogy a székhelyszolgáltatás címét feltűntesse a cégalapításhoz szükséges szerződésmintán, illetve eleget tegyen a székhelyszolgáltatás bejelentésének. Az cégbejegyzési kérelem leadása ügyvéd segítségével történik, ez a cég székhelyének bejelentése. A székhelyszolgáltatás igénybevételét kötelező bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé is. A székhelyszolgáltatás bejelentését nem a szolgáltató végzi, hanem a megbízó. Ezen bejelentés megtételében tud segíteni a könyvelő, amennyiben a székhelyszolgáltatás könyvelés igénybevételével zajlik. A NAV felé a ’T101E, ’T201T adatlapok kitöltésével és beküldésével lehet elvégezni a székhelyszolgáltatás bejelentését.

További segítséget jelenthet, ha a székhelyszolgáltatás könyvelés igénybevételével valósul meg, hiszen a székhely címe hatással lehet a fizetendő adó mértékére. A székhely címe szerint szükséges a vállalkozásoknak a helyi iparűzési adót (IPA) megfizetniük. Ez azért érdekes, mert az IPA pontos értékének meghatározása a helyileg illetékes önkormányzat feladata, de mértéke mindenképpen 0% és 2% között alakul. Magyarországon több mint 300 olyan település van, ahol IPA mentes székhelyszolgáltatás vehető igénybe. Az adott területen gazdasági tevékenységet kell folytatni ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Ha más önkormányzat illetékessége alá tartozó területen is folytat gazdasági tevékenységet a vállalkozás, akkor ott telephely és adófizetési kötelezettség is keletkezhet. Ebben az esetben pedig nem spórolható meg teljes egészében az IPA, hiszen az iparűzési adó alapját meg kell osztani az önkormányzatok között. Ennek ellenére elképzelhető, hogy jól jár vele a vállalkozás. Érdemes tehát székhelyszolgáltatás igénybe vételéhez könyvelő segítségét kérni, hiszen ezen kérdésekben ő tud pontos segítséget adni és előzetes számításokat végezni.

A LOGOSZ Cégcsoport célja, hogy „minden, ami cégügy” egy helyen elintézhető legyen. Magyarország első számú székhelyszolgáltatójaként megbízható, székhelyszolgáltatás rendeleteknek megfelelő szolgáltatást biztosít kedvező áron. Különlegessége, hogy a LOGOSZ Cégcsoport ügyfelei a székhelyszolgáltatást könyvelés igénybe vételével intézhetik, hiszen partnercégük a Kontír Professional Kft. kedvezményes feltételek mellett vállalja a LOGOSZ ügyfeleinek könyvelését.

További kérdéseivel forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

keyboard_arrow_up