Telefon ikon Telefonszámaink

Pályázatok, támogatások új vállalkozás indításához

Közzétéve:

Új vállalkozás indítása pályázattal, támogatással

Ha valaki új vállalkozást szeretne indítani, az ötletek megvalósításához természetesen a megfelelő anyagi hátteret is biztosítani szükséges. Sok esetben ez jelenti az első olyan akadályt, amelyet le kell küzdenie a kezdő vállalkozónak. Az induláshoz szükséges tőke megszerzése nem kis feladat, azonban szerencsére vannak olyan lehetőségek, amelyek segítséget jelenthetnek a vállalkozás beindításához.

Adott esetben lehetőség van arra, hogy a vállalkozás indítása pályázat segítségével történjen meg. A vállalkozáshoz szükséges tőke egy részét lehet fedezni vállalkozói hitelből is. A vállalkozói hitel feltétele, hogy igazoljuk a vállalkozás működését és stabil pénzügyi helyzetét. Jelenleg számos bank kínál különböző konstrukciókat a kifejezetten a kezdő vállalkozók számára, érdemes ezért minél több hitelintézet ajánlatát áttekinteni, hogy megtalálhassuk a számunkra leginkább kedvező módozatot.

Több kereskedelmi bank is kínál a vállalkozói körbe tartozó ügyfeleinek kedvezményes számlacsomagot, és olyan lehetőségeket, amelyek a lakossági ügyfelek nem vehetnek igénybe. Általánosságban elmondható, hogy egy vállalkozás jelentősen nagyobb összegű kölcsönt igényelhet, és a fizetési feltételek is jellemzően kedvezőbben alakulhatnak.

Az induló vállalkozások számára fenntartott kedvezményes hitelkonstrukciók jellemzően a vállalkozás megalapításának első évében vehetők igénybe, amelynek tényét igazolni szükséges a bank felé, nyilvántartásba vételi dokumentum bemutatásával, illetőleg a hivatalos céginformációs nyilvántartás kivonatával.

Segítséget jelenthet a már elindult vállalkozások számára a kedvezményes vállalkozói folyószámlahitel is, mint például a Széchenyi Folyószámlahitel Plusz, amely kedvezményes kamat mellett nyújt hitellehetőséget, valamint a folyószámlához kapcsolódó költségek is sokkal mérsékeltebbek. A folyószámlahitel előnye, hogy csak akkora összeg után kell fizetnünk, amelyet a rendelkezésre álló hitelkeretből tényleges is igénybe vettünk, és csak arra a futamidőre, amelyen az összeget használtuk. A hitelkeretet jellemzően a várható éves árbevétel függvényében állapítják meg, folyósító banktól függően a hitelkeret mértéke jellemzően az árbevétel tíz, húsz százalékáig terjedhet. A Széchenyi Folyószámlahitel egy éven keresztül áll a rendelkezésünkre, amely idő alatt bármikor dönthetünk úgy, hogy egy bizonyos összeget felhasználunk a számláról, ez által egyes előre nem kalkulált kiadások jelentette likviditási veszélyt is mérsékelhetjük, stabilabbá téve ezzel az induló vállalkozásunkat.

A folyószámlahitel, elsősorban a hirtelen, eseti jelleggel adódó pénzügyi kiadások kezelésére szolgál, a beruházási célú felhasználás jellemzően nem támogatott. Ugyanakkor jó lehetőség lehet még a vállalkozás hosszú távú céljainak eléréséhez a különböző beruházási hitel konstrukciók, mint például a NPH Hajrá, amelyhez azonban legalább egy éves lezárt működés szükséges.

Egy új vállalkozás indítása pályázat útján is lehetséges, számos felületen írnak ki például olyan pályázatokat, amelyek munkanélkülieknek igyekeznek segítséget nyújtani, ahhoz, hogy önálló lábra állva folytassák tevékenységüket, belépve a vállalkozói körbe. A vállalkozás indítása támogatással, jóval könnyebben mehet, és nagy segítséget jelenthet a kezdeti időkben, amikor a kezdő vállalkozó még számos olyan kiadással is találkozhat, amellyel korábban esetleg még nem kalkulált. A támogatások jellemzően vagy egy összegben lehívhatók, vagy pedig rendszeres juttatásként is igénybe vehetők. A harmincadik év alatti fiatalok vállalkozóvá válására is gyakran írnak ki pályázatokat, éppen ezért ajánlatos figyelemmel kísérni az ilyen jellegű fórumokat.

keyboard_arrow_up