Telefon ikon Telefonszámaink

Nagymértékű vidékfejlesztésre számíthatunk

Közzétéve:

Nagymértékű vidékfejlesztésre számíthatunk 2023 és 2027 között

2023 és 2027 között eddig szinte soha nem látott mértékű vidékfejlesztés indul Magyarországon. A Közös Agrárpolitikai stratégiai terv (KAP) részeként többek között nagy hangsúlyt fektetnének a vidéki települések fejlesztésére, a Budapesten túli térségek gazdasági fellendítésére, illetve magára a fenntarthatóságra. A tervet tavaly december végén nyújtották be az Európiai Bizottsághoz, véglegesnek az elfogadás után tekinthetjük, amire várhatóan nyáron kerül sor.

Az Európai Bizottság az uniós alaprendeleteket december elején tette közzé, majd még később a részletszabályokat, amivel igencsak megnehezítették a pályázó országok tervezését. Magyarországon a Közös Agrárpolitikai stratégiai terven már régebb óta dolgoztak, ezért is tudták sikeresen benyújtani a 20 napos határidő alatt. A szabályok a pályázó országok mozgásterét annyiban nehezítették, hogy bizonyos beavatkozások esetén kötelező ráfordítási arányokat írtak elő. Ennek alapján a fiatal gazdák jövedelemtámogatása 1,4% lett, míg a termelésekhez kötött vállalkozásokban a maximális 13+2% lett az arány. Ahogy több országban, úgy Magyarországon is aktuális a generációváltás a családi vállalkozásoknál, ennek tekintetében a fiatal mezőgazdasági termelők kiemelt támogatást kapnak a program keretein belül, illetve a birtokmérték maximális határa is kitolódik 300 hektárra.

A Közös Agrárpolitikai stratégia terv révén olyan támogatásokhoz juthatnak a mezőgazdasági szektorban, ami nagyban elősegíti a vidékfejlesztést. A kormány társfinanszírozóként az eddigi 15%-ot 80%-ra emeli, aminek köszönhetően több mint 4200 milliárd forint áll a fejlesztések, támogatások finanszírozására. Az államtitkár elmondta, hogy a tervet a MAGOSZ-szal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen hozták létre, fő szempontként figyelembe véve, hogy minden érdeklődő település és gazdálkodónak fejlődési lehetőséget tudjanak nyújtani. Nem ez az első eset, hogy az alábbi szervezetek együtt dolgoznak, az előző években vezették be a generációváltást segítő törvényt, valamint még kedvezőbb adózási feltételeket állítottak fel az adott szektornak. Megalkottak egy mezőgazdasági krízisbiztos rendszert, aminek célja a nemzetközi piacokon való ingadozó költségek elleni védelem a magyar gazdálkodóknak.

A stratégia terv két pillérből áll. Az I. pillér a közvetlen kifizetésekből tevődik össze, míg a II. pillér a vidékfejlesztési támogatásokat foglalja magába. Amennyiben az Európia Bizottság elfogadja a KAP-ot, úgy a terv részeként a fiatal gazdák támogatása mellett törekednek a fenntartható gazdaság létrehozására. Továbbá az alábbiak fejlesztése, támogatása kerül előtérbe: hatékony termelési beruházások támogatása, tartós lánccal rendelkezők kiemelt figyelme a pályázatokra vonatkozólag, termékpályák fejlesztése, pályázati feltételek javítása. Sarkalatos pont a következő generáció kinevelése, így nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra. A stratégia tervben foglaltak szerint az oktatási intézményekben bemutatóüzemeket hoznak létre, ahol megismertetik a tanulókkal az adott ágazat munkafolyamatait. Fontos továbbá az állattenyésztés, az erdészeti és a szántóföldi ágazatok fejlesztése.

A vidékfejlesztés a következő években nagy hangsúlyt kap, ami a mezőgazdásági szektor fellendülését eredményezheti. Az elmúlt években is törekedtek a vidékek fejlesztésére, többek között létrehozták a Magyar falu programot, illetve számos személyes tanácsadáson keresztül támogatják a szervezetek az ágazat szereplőit. A Közös Agrárpolitikai stratégiai terv elfogadásával számos új lehetőséghez juthatnak a vidéki gazdálkodók.

Forrás: index.hu, nak.hu, portfolio.hu, agrarszektor.hu

keyboard_arrow_up