Munkavállaló felvétele

Közzétéve:

Munkavállaló felvétele időigényes folyamat. Az interjú és kiválasztás alatt figyelembe kell venni törvényi szabályozásokat is

Megüresedett állás esetén a megfelelő munkavállaló megtalálása és felvétele sok energiát és időt vehet igénybe, de nem érdemes ezen spórolni. A nem megfelelő munkavállaló felvételével többet bukhat a cég. A munkaerő felvétel folyamata során szükséges néhány törvényi szabályozást is figyelembe venni.

Munkaerő igény felmerülhet a cégnél, ha a vállalkozás növekedésnek indul, ha a feladatok megsokasodnak és már túlterhelik a jelenlegi alkalmazottakat, ha új feladat új képességeket kíván, vagy, ha valaki elmegy a cégtől, akit pótolni kell. Munkaerőhiány miatt a cégek is versengenek egymással a munkavállalókért, így a munkaadók és munkavállalók igényeinek egyeztetése még nagyobb kihívást jelenthet. Mostanában egyre gyakrabban használnak a cégek többlépcsős felvételi rendszert, melynek során a beérkezett önéletrajzokból válogatva hívnak interjúra néhány személyt, akikkel később akár még képesség- vagy személyiségteszteket is végezhetnek a végső döntés előtt.

A megüresedett pozíció betöltéséhez az első lépés az álláshirdetés feladása. A beérkező jelentkezések és önéletrajzok közül szokás kiválasztani, azokat akiket behívnak interjúra, esetleg további tesztekre. Fontos, hogy az állásinterjú megfogalmazása és a kiválasztási folyamat során is szem előtt kell tartani néhány irányelvet, törvényi előírást. Az első, amit nem szabad elfelejteni, hogy a 30/2000. (IX.15) GM rendelet szerint a munkaerőigényt a vállalkozásnak be kell jelentenie a fővárosi és illetékes megyei kormányhivatal munkaügyi központjába még az álláshirdetés feladása előtt. A munkaügyi központok vezetik a regisztrált álláskeresők nyilvántartását is, így az álláskeresők és munkaadók könnyebben egymásra találhatnak. A kormány idén több kedvezményt is biztosít azon vállalkozásoknak, akik álláskeresőt alkalmaznak egy megüresedett pozíció betöltésére. Az egyik ilyen a június 1-én indult kibővített Vállalkozások munkaerő támogatása program, melyen akár 600.000 forint támogatás realizálható álláskeresőből lett munkavállalónként. A másik pedig egy automatikus, külön kérelem nélkül is megítélt adókedvezmény, mely 3 évig csökkenti az álláskeresőként felvett munkaerő után fizetendő közterheket.

Az álláshirdetés megfogalmazása és később a jelentkezések elbírálása során is figyelni kell arra, hogy érvényesüljön az egyenlő bánásmód elve. A jelentkezőket nem érheti hátrányos megkülönböztetés valamely csoporttagságuk vagy törvényileg meghatározott tulajdonságaik alapján a 2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről előmozdításáról 21. § szerint. Az itt meghatározott tulajdonságok többek között az életkor, nem, nemzetiség, családi állapot, szexuális irányultság és vallási meggyőződés. Ezen tulajdonságokra, jellemzőkre vonatkozó kikötés nem írható bele az álláshirdetésbe és kérdés nem tehető fel az interjú alatt.

Az állásinterjú alatt csak olyan információ kérhető a munkavállalótól, a 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről 10 § (1) alapján, amely a munkaviszony létesítés szempontjából lényeges és nem sért személyiségi jogokat vagy emberi méltóságot. Nem tehető fel olyan kérdés, amely a munkakörtől és munkaviszonytól teljesen független. Bizonyos munkakörök esetén azonban indokolt feltenni olyan kérdéseket, mely más munkakör esetében tilos; például a munkavállaló várandósságára vonatkozóan, ha a munkakörülmények károsak lehetnek egy fejlődő magzatra. Az Egyenlő Bánásmód Tanácsadó Testület 1/2007 TT. sz. állásfoglalása az állásinterjún feltehető munkáltatói kérdésekről tartalmaz iránymutatást arra vonatkozóan, hogy milyen körülmények szerint milyen kérdések tehetőek fel a potenciális munkavállalóknak.

Ha az interjúk és tesztelések lezajlottak, illetve a vállalkozás megtalálta a legmegfelelőbb munkavállalót, akkor jöhet a kölcsönös elköteleződés. A munkaviszony létrejöttéhez szükséges írásos munkaszerződés írása, melynek tartalmaznia kell felek adatain és a munkavégzés helyén, körülményein kívül a munkakört és az alapbért is. Ha a kiválasztás folyamata alatt a munkavállaló még máshol alkalmazott és nem szeretne biztosíték nélkül felmondani, lehetőség van előszerződés kötésére, melyben megegyeznek a munkaszerződés későbbi kötéséről.

Új munkavállaló felvétele igen hosszú és körülményes folyamat lehet, de ha a megfelelő ember megtalálásával sokat gazdagodhat a cég. A teljes sikerhez fontos tisztában lenni a törvényi keretekkel, az igénybe vehető kedvezményekkel és természetesen a vállalkozás igényeivel, hogy mit várnak a munkavállalótól.

Forrás: origo.hu, piacesprofit.hu, ado.hu, profession.hu

keyboard_arrow_up