Minden, amit tudni kell az osztalék adóiról

Közzétéve:

Rt., Kft. adózása: osztalékadó

Mi más lenne a gazdasági társaságok működésének legfőbb célja, mint a profitszerzés? A részvénytársaságok és korlátolt felelősségű társaságok esetében ez az osztalékfizetés által valósul meg. Az osztalékfizetés szabályai mellett érdemes tisztában lenni az osztalékadót érintő kérdésekkel is. Ne aggódjon, cikkünk segítségével áttekintheti az osztalék adóit érintő kérdéseket.

Az osztalékadó és mértéke

Az osztalékadó az eredményből a közgyűlés, valamint a tagok által jóváhagyott osztalék után fizetendő adó. Két részből tevődik össze, mely a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adó.

A magánszemélyek osztalék után fizetett adója a SZJA-nak megfelelő 15%. A szociális hozzájárulási adó mértéke pedig az osztalék 15,5%-ának felel meg.

A személyi jövedelemadó megfizetésének nincs korlátja, azonban a szociális hozzájárulási adót addig kell megfizetni, amíg az adóévben megszerzett összes szociális hozzájárulási adófizetési alapot jelentő jövedelem az érvényes minimálbér 24-szeresét el nem éri. A szociális hozzájárulási adóalapba tartozik például a munkabér és az osztalék.

A minimálbér 2021. január 1-jén: 161. 000 Ft, ennek a 24-szerese 3. 864. 000 Ft. Ez azt jelenti, hogy egy magánszemélynek éves szinten bruttó 3. 864. 000 Ft-os jövedelemmel kell rendelkeznie annak érdekében, hogy ne kelljen az osztalékjövedelme után szociális hozzájárulási adót fizetnie. Ha az osztalékon kívül nincs más jövedelme egy magánszemélynek, akkor az éves bruttó osztalék összege alapján kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, amely 598. 920 Ft-ot jelent.

A szociális hozzájárulási adó esetében kedvezményeket is igénybe vehetünk bizonyos esetekben. Ilyen a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben dolgozók, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyerekes anyák munkaerőpiacra lépése, a megváltozott munkaképességűek, a közfoglalkoztatottak, a kutatók és a kutatás-fejlesztési tevékenységben részt vevők utáni adókedvezmény.

Mikor kell osztalékadót fizetni?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy ugyanazok az osztalékadózási szabályok vonatkoznak-e ránk abban az esetben, ha külföldi, és abban az esetben, ha hazai vállalkozás fizet számunkra osztalékot? A válasz röviden: igen. Akár hazai vagy külföldi cég fizet számunkra osztalékot, kötelesek vagyunk bejelenteni, és kifizetni az adókat. Ez igaz akkor is, ha nagyon kicsi, például csupán 20 USD összegről van szó.

Az osztalékadót minden esetben a juttatást követő hónap 12. napjáig vagyunk kötelesek megfizetni.

Amennyiben nyilatkozunk arról, hogy jövedelmeink összege várhatóan eléri az adófizetés felső határát, akkor nem kell levonni az adót. De, ha ez valamilyen oknál fogva mégsem valósul meg, akkor 6%-kal növelt adót, a tárgyévre vonatkozó személyi jövedelemadóról benyújtott adóbevallásában be kell vallanunk, és a határidőig be kell fizetnünk.

Amennyiben további kérdései adódtak az osztalék adóiról, vagy segíthetünk valamiben, akkor bátran forduljon hozzánk! A LOGOSZ Cégcsoport könyvelési partnere a Kontír Professional Kft. munkatársai készséggel állnak rendelkezésére!

keyboard_arrow_up