Telefon ikon Telefonszámaink

Mik a kkv-k és milyen kedvezményekre jogosultak?

Közzétéve:

Kkv egyéni vállalkozás feltételei

A kkv elnevezés a mikro-, kis- és középvállalkozásokat jelöli. Aki megkapja a kkv minősítést a 2004 évi XXXIV. törvény alapján kedvezményekre válhat jogosulttá.

A törvény szerint mikrovállalkozásnak minősül az a szervezet, amelyik tíznél kevesebb embert foglalkoztat és az éves nettó árbevétele vagy a mérlegfőösszege nem haladja meg a 2 millió eurót. Azt a céget, mely kevesebb mint ötven embert alkalmaz és vagy éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege 10 millió euró alá esik, kisvállalkozásnak nevezik. Középvállalkozások pedig azok a vállalatok, melyek amellett, hogy 250 főnél többnek nem adnak munkát, vagy éves árbevételük kisebb mint 50 millió euró, vagy mérlegfőösszegük kevesebb mint 43 millió euró. Ezen összegek átszámítása forintba a kkv üzleti évének végén aktuális deviza középárfolyam értéke alapján történik, melyet a Magyar Nemzeti Bank határoz meg.

A kétéves szabály alapján egy vállalkozás akkor nyeri el a kkv minősítést, ha egymást követő két évben beleesik a fentebb megadott értékekbe a foglalkoztatottak számát és pénzügyi értékeket tekintve, és már minősített kkv akkor veszíti el jogosultságát, ha egymást követő két évben túllépi ezeket az értékeket. További feltétel ahhoz, hogy egy szervezet elnyerje a kkv címet, hogy maximum 25%-ban lehet az állam vagy önkormányzat (közvetlen vagy közvetett módon) tulajdonos. A kérvények elbírálásakor, amennyiben a kérvényező cég önálló vállalkozás, akkor a vállalkozás saját adatait vizsgálják meg. Ha a vállalkozás rendelkezik partnervállalkozásokkal vagy kapcsolódó vállalkozásokkal, akkor az összes kapcsolt vállalkozás minden adatát és a kapcsolt vállalkozások partnervállalkozásainak adatait pedig a szavazati jog vagy szavazati tőke arányában ellenőrzik.

Beruházási adóalap kedvezmény

Beruházási adóalap kedvezményre az a szervezet jogosult, mely az adóév utolsó napján kkv-nak minősült, minden tagja (az adózón kívül) magánszemély és a törvénynek megfelelő beruházásokat realizál. Ingatlan vagy műszaki beruházásra, akkor vehető igénybe kedvezmény, ha az ingatlan vagy gép, jármű korábban még nem volt használva és közvetlenül segíti a vállalkozás tevékenységét.

Beruházási adókedvezmény

Beruházási adókedvezményt pedig akkor lehet igényelni, ha a kkv rendelkezik olyan (2000 december 31-e után megkötött) hitellel, melyet csak tárgyi eszköz beszerzésére vagy előállítására használt.

A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak tehát érdemes megpróbálkozni a kkv minősítés megszerzésével, mert az igényelhető kedvezményeken túl előnyt jelent, hogy vannak olyan pályázatok, ahol előfeltétel a kkv minősítés megléte.

Forrás: nav.gov.hu, www.mvh.allamkincstar.gov.hu

keyboard_arrow_up