Mi történt a családi vállalkozásokkal a világjárvány alatt?

Közzétéve:

Mi történt a családi vállalkozásokkal a világjárvány alatt? Milyen hatások érték őket?

A 2020-ban Magyarországra is berobbanó COVID-19 járvány nagyban felforgatta a vállalkozások életét. A gyors reakciók, a cégen belüli átszervezések, több esetben pedig a cég újragondolása segítette át a vállalatokat a járványon. Bár még teljesen nem hagyhatjuk magunk mögött a pandémiát, nézzük meg milyen hatásai voltak a családi vállalkozásokra!

A családi vállalkozások esetében is elmondható, hogy volt olyan cég, akiknél a pandémia időszaka fellendülést hozott, és természetesen volt olyan, akiknél visszaesés, bevétel csökkenés volt tapasztalható. A K&H készített felmérést a családi vállalkozásokról, melyben kimutatták, hogy ezen vállalkozások 34%-a növelte bevételeit 2021-ben, míg 14%-uk visszaesést tapasztalt a bevételeiket illetően. A vállalkozások 52%-a az eddigi bevételeikhez hasonló eredményeket produkált. Az adatokat látva elmondható, hogy a családi vállalkozások helytálltak a tavalyi évben, ami köszönhető a gyors reakcióiknak, a megjelenő piaci igények gyors kielégítésének. A K&H egy -100-tól 100-ig terjedő skálát készített, amin a családi vállalkozások helyzete vizsgálható negyedévekre lebontva. A 2020-ban kezdődő pandémia hatására 2020. második negyedévében erős visszaesés volt tapasztalható, ugyanis a családi vállalkozások 6 pontról -4 pontra estek vissza, ami tovább romlott 2020. negyedik negyedévére nézve, mikoris a családi vállalkozások -8 pontot értek el. A következő év eleje sokkal jobban indult, hiszen a -8 pontról egészen 4 pontig hozták magukat vissza a szóban forgó cégek, egészen 12 pontot javítva egy negyedév alatt. A növekvő tendencia 2021. harmadik negyedévéig figyelhető meg, ekkor 10 ponton álltak a vállalkozások. A magas infláció hatására ismét egy csökkenés figyelhető meg. 2022. első negyedévében összesen 4 pontot érték el a vállalatok, amiből megfigyelhető, hogy bár az infláció is erősen meghatározó, mégsem okoz akkor visszaeséseket, mint a pandémia alatti lezárások. A 2022.-es évet továbbá meghatározza az orosz-ukrán konfliktus is, így a családi vállalkozásoknak idén sem lesz könnyű dolga.

A családi vállalkozások a világjárvány ideje alatt nagyrészben meg tudták tartani munkavállalóikat, több esetben átképzésekkel biztosították helyüket a cégnél. A távmunka megjelenése a családi vállalkozásokra is hatással volt, olyan távolabb élő rokonok is tudtak segíteni a cégnél, akiknek eddig nem volt lehetősége. Ez különösképp akkor volt hasznos, mikor a szűk család egyszerre betegedett meg vagy egyszerre került karanténba, így a cég nagyrésze egyszerre esett ki a munkából.

A generációváltás Magyarországon még kiscipőben jár, és elmondható, hogy a világjárvány berobbanása sem segítette elő ezt a folyamatot. A családi cégek vezetői a bizonytalan helyzetben nehezen adják ki az irányítást a kezük közül. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy a megkérdezett utódok 48%-a végzett jelentős feladatot a pandémia előtt a vállalkozásnál, azonban jelenleg ez az arány csak 28%. Biztató adat, hogy a megkérdezettek 61%-a rendelkezik utódlási tervvel, így nem feltétlen marad el a generációváltás, inkább csak várat magára sok cégnél.

Forrás: piacesprofit.hu, vg.hu, uni-corvinus.hu

keyboard_arrow_up