Telefon ikon Telefonszámaink

Külföldi cégalapítás lehetőségei

Közzétéve:

Külföldi cégalapítás lehetőségeivel érdemes tisztában lenni. Néha komoly előnyöket jelenthet másik országban céget alapítani.

A belföldi és a külföldi cégalapításnak egyaránt vannak előnyei és hátrányai. Sokan azért tartanak a külföldi cégalapítástól, mert ismeretlen terepnek tekintik, nincsenek tisztában a lehetőségekkel. Minden esetben egyéni mérlegelés kérdése kinek éri meg, hol és milyen formában külföldi cég alapítása.

Meglévő vagy újonnan alapított cég?

A külföldi cégalapításnak két lehetősége van. Vagy már létező céget vásárol meg, vagy pedig új céget hoz létre.

Előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva egy külföldi jól működő vállalkozás egy idő után kevésbé jövedelmezően működik, majd akár csődközelbe is kerülhet. Lehet, hogy túlzottan telített a piac, vagy nem megfelelőek a folyamatok a vállalkozásban. Ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen céget ne lehetne újból felvirágoztatni, akár egy kis profilmódosítással, a folyamatok megregulázásával.

Új külföldi cég alapításán akkor érdemes gondolkodni, ha olyan egyedi üzleti ötlettel rendelkezik, amely még nincs az adott térségben, vagy üzleti ötletét sajátos folyamatokkal, egyedi mechanizmusokkal szeretné megvalósítani. Ha az Európai Unión belül alapít céget, akkor számos adótámogatásban és kedvezményben részesülhet. A következőkben bemutatjuk ezeket a kedvező lehetőségeket.

Adókedvezmények és támogatások az Európai Unióban

Minden ország adórendszere más és más. Ha rendelkezik egy már jól működő céggel, akkor érdemes lehet tájékozódnia az uniós országok körében, hiszen előfordulhat, hogy külföldön kedvezőbb adózási lehetőségek állnak rendelkezésére. Európai Uniós állampolgárként igen könnyen lehet új céget vagy fióktelepet alapítani másik Uniós országban. A kedvezőbb adózási feltételek mellett esetenként egyéb támogatásokkal is lehet számolni külföldön. Ezeknek érdemes alaposan utána nézni.

Onshore és offshore cégek

A külföldi cégalapítás két fajtáját különböztetjük meg, melyek az onshore és offshore cégek.

Onshore cég alapítása során figyelembe kell vennie, hogy ezek a cégek főként olyan országokban működnek, ahol nincsenek különösebb adókedvezmények, de gazdasági fejlettségük átlagon felüli. Ebben az esetben érdemes inkább alvállalkozókkal dolgozni, szakértő munkavállalót találni. A bevételek és a kiadások oroszlánrésze a működési országban kerül cserére. Fontos, hogy általában az állami kontroll jelentős ezekben az országokban, így szigorúbb ellenőrzésekre lehet számítani. A székhely fenntartása elengedhetetlen a vállalkozás számára, viszont ezek az országok lehetőséget nyújtanak a tartózkodási engedély igénylésére.

Offshore cég alapítása esetén általában kedvező adózási feltételekkel rendelkező országokban történik, ahol kevés adminisztratív és bejelentési kötelezettséget rónak a vállalkozásokra. Az offshore cégek sajátossága, hogy nem végeznek üzleti tevékenységet abban az országban, ahol megalapításra kerültek. Iroda, székhely fenntartása nem szükséges, ezért a tartózkodási engedély igénylésére sincs mód. A külföldi cégalapítások között azonban az offshore cégek rossz híre még mindig elég magas.

A LOGOSZ Cégcsoport nem foglalkozik külföldi cégalapítással, kizárólag magyar és külföldi állampolgárok Magyarországon történő cégalapításában tud segítséget nyújtani.

keyboard_arrow_up