Kiket ellenőrizhet nagy eséllyel a NAV az idei évben?

Közzétéve:

Kiket ellenőrizhet nagy eséllyel a NAV az idei évben? Kiknek érdemes felkészülni és javítani még a hiányosságokat?

A Nemzeti Adó és Vámhivatal, azaz a NAV bármikor kopogtathat az ajtón ellenőrzés céljából. Vannak azonban olyan szektorok, területek, ahol ennek nagyobb az esélye az átlagnál. A NAV minden évben kiad egy ellenőrzési tervet, amiből tudható, hogy az adott évben mik a fő prioritások az ellenőrzések kapcsán. Vajon az Ön cége mennyire érintett ebben?

A világjárvány alatt a megjelenő igényeknek megfelelve több szektor is fejlődött, illetve megerősödött. Ebből kifolyólag többek között az alábbi cégek szerepelnek az idei ellenőrzési listán: online kereskedők, csomag- és ételszállító cégek, futárok, személyfuvarozók, számítástechnikai cikkek kereskedői. Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság is szerepel a listán, többek között ellenőrzésre számíthatnak az élelmiszer előállítását végzők, a mezőgazdasággal kapcsolatos árukat forgalmazók és beszerzők (például cukor, kávé, sajt, liszt, mák). A vendéglátóiparban és a turizmusban dolgozóknak, továbbá az ingatlanközvetítőknek is érdemes felkészülni, ők is kiemelt figyelmet élveznek a NAV által. Az építőipari és építőanyag-kereskedelmi tevékenységet folyatók is számíthatnak az idei évben ellenőrzésre. Mellettük a gépjármű- gépjárműalkatrész-kereskedelmi, továbbá a gépjárműjavítási tevékenységet végzők is felkerültek az adóhatóság ellenőrzési listájára. Akárcsak az elmúlt években, idén is számíthatnak ellenőrzésre a zöldség-gyümölcs nagykereskedelmi dolgozók. A távol-keleti termékekre, különös tekintettel a textil kereskedelemre, illetve a szezonális termékeket árusító cégekre is nagy hangsúlyt fektetnek az idei évben ellenőrzés szempontjából.

A NAV által kiadott közleményben nem csak az ellenőrizni kívánt szektorok szerepelnek, hanem az adott év fő feladatai és kiemelt területei is megjelennek. A NAV idén fő feladatai között határozta meg a beérkezett adatok és online számlák alapján kockázatosnak minősülő adózók vizsgálatát, továbbá nagy hangsúlyt fektetnek a pandémia alatt felfutó online kereskedelem szereplőinek átvizsgálására is. A nemzetközi információcsere programok ellenőrzését is feltüntette az adóhatóság feladatai között. A nemzetközi feladatoknál kiemelt figyelmet kap a transzferárazás vizsgálata, továbbá az EU-n kívülről behozott importáruk körülményeinek vizsgálata. A 3000 legjelentősebb adófizetőre minden évben nagy hangsúlyt fektetnek, idén azok számíthatnak leginkább az ellenőrzésre, akiket ez a tavalyi évben elkerült.

A NAV nagy hangsúlyt fektet a szabályszerű foglalkoztatás ellenőrzésére is, itt az őrző-védő és a takarítócégek számíthatnak nagyobb eséllyel az átvizsgálásra. Az ellenőrzés során a bejelentések meglétét (kiemelt figyelemmel az alkalmi bejelentésekre), továbbá a feketemunka nyomait vizsgálja az adóhatóság. Fontos, hogy amennyiben megszűnik a munkaviszony, úgy annak bejelentési kötelezettségeit ne mulassza el, ugyanis ezt is vizsgálja az adóhatóság. A KATÁ-s vállalkozóként a szerződések helyességének és igazságtartalmának ellenőrzésére lehet számítani, egyéni vállalkozóként pedig az adókötelezettség betartására. A személyijövedelemadó körüli teendőkre, visszatérítésekre, visszaigénylésekre is nagy hangsúlyt fektet az adóhatóság.

A NAV által kiadott ellenőrzési listán túl is ellenőriz az adóhatóság, így érdemes mindig betartani a szabályokat, illetve a dolgozókat is erre ösztönözni. Fontos továbbá, hogy hiba esetén a NAV egyből a könyvelést vizsgálja, így lényeges, hogy az mindig pontos és naprakész legyen.

Forrás: piacesprofit.hu

keyboard_arrow_up