Kedvezményes iparűzési adó 2022-ben

Közzétéve:

Kedvezményes iparűzési adó 2022-ben is elérhető bizonyos vállalkozásoknak.

Az iparűzési adó, rövidítve HIPA vagy IPA egy olyan adónem, amit a vállalkozások a helyi önkormányzatnak fizetnek meg. Az önkormányzatoknak ez az egyik fő bevételi forrása, amiből például a települést tudják fejleszteni. Az iparűzési adó az idei évben is kedvezően alakul a cégek számára, de hogy pontosan milyen szabályai vannak ennek, az cikkünkből kiderül.

A járványhelyzet a magyar vállalkozásokat sem kíméli, ezért az állam kedvezményekkel, támogatásokkal próbálja könnyebbé tenni számukra ezt az időszakot. Az iparűzési adó mértéke a tavalyi évben csökkent, amit kiterjesztették a 2022-es évre is, viszont fontos megjegyeznünk, hogy csak a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozik a kedvezményes iparűzési adó abban az esetben, ha árbevételük, illetve mérlegfőösszegük 4 milliárd forint alatt marad. Az előző években az iparűzési adó 2%-ban volt maximalizálva, ami most 1%-ra csökkent az előbb említett vállalkozások esetében, kivéve akkor, ha eddig is 1% alatt volt, ugyanis abban az esetben az önkormányzat nem emelheti feljebb. A vállalkozásoknak az iparűzési adót a tiszta profitjuk után szükséges megfizetniük a település által meghatározott százalék szerint.

A cégek annak az önkormányzatnak szükségesek megfizetni az iparűzési adót, ahol székhelyüket vagy telephelyüket létesítik. Székhelyet a cég szabadon választhat, viszont azt a cégbejegyzésben, alapító okiratban szükséges meghatározni. Telephelynek a vállalkozás állandó üzleti objektuma számít, ahol iparűzési tevékenységet folytat. Amennyiben a telephely és a székhely más önkormányzat területi hatásköre alá tartozik, az iparűzési adót meg kell osztani az önkormányzatok között eszközarányos, személyi jellegű vagy komplex módszerrel. Abban az esetben, ha egy vállalkozás nem állandó jelleggel tart fenn székhelyet vagy telephelyet, ideiglenes iparűzési adó vonatkozik rá, amennyiben több mint 30 napot van az adott térségben. Ekkor a cégnek napi 5.000 forint iparűzési adót szükséges megfizetni. A fizetendő adóelőlegek esetében is érvényesíthető már az iparűzési adókedvezmény. Ahhoz, hogy ezt a vállalkozó igénybe tudja venni, a NAV online felületén szükséges nyilatkozni, miszerint jogosult a kedvezményre. Ezt 2022. február 25-ig lehet benyújtani, új vállalkozás esetén pedig 15 napon belül, de legkésőbb június 30-ig. Az iparűzési adót két részletben szükséges megfizetni a vállalkozásoknak, egyszer március 15-ig, majd szeptember 15-ig. Fontos felhívni a figyelmet a következőre: az iparűzési adóbevallást a következő tárgyévben május 31-ig szükséges a NAV felé bemutatni.

Az önkormányzatok az iparűzési adó mérséklésével nehéz helyzetbe kerültek. Az idei évben az alábbi támogatásokra számíthatnak az államtól. A 25 ezer fő alatti települések a kiesett iparűzési adó összegét 100%-ban visszakapják, míg a 25 ezer fő felettieket szükség szerint kompenzálják. A pénzt két részletben kapják meg az önkormányzatok, júniusban és októberben. További segítség, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése nem jár plusz költséggel az önkormányzatok számára. Az energiaár-emelkedés is kihat az önkormányzatok költségeire, ennek hatására nehéz helyzetbe került települések egyedi kérelemmel fordulhatnak az államhoz.

Forrás: menedzserpraxis.hu, penzcentrum.hu, portfolio.hu, vg.hu

keyboard_arrow_up