KATA vállalkozás szüneteltetése

Közzétéve:

KATA vállalkozás szüneteltetése egyszerűen elintézhető! KATÁ-s egyéni vállalkozás ügyintézése online.

Egy vállalkozás működése során számos olyan körülmény állhat elő, amely a vállalkozás tevékenységének átmeneti felfüggesztését teheti szükségessé. Jelen cikk keretében a fentiekhez kapcsolódóan a KATA vállalkozás szüneteltetésének lehetőségeit és annak szabályait tekintjük át.

A KATÁS vállalkozás természetesen nem mindenki számára elérhető, ugyanis jogszabály által meghatározott azoknak a személyeknek a köre, akik KATÁS vállalkozást indíthatnak. Az érintettek elsősorban egyéni vállalkozók és jellemzően egyéni cégek, akik elsősorban a kisvállalkozói körbe tartoznak. A KATA vállalkozás jelenleg is igen népszerű a vállalkozók körében mivel meglehetősen kedvező adózási konstrukciót biztosít és könnyen kezelhető adminisztratív felülete is segíti a kezdő vállalkozókat is. Alapvetően tisztázni érdemes, hogy noha a hétköznapi életben gyakran használják a KATÁS vállalkozás kifejezését úgy, mint ha az a cég formájára utalna, azonban a KATA csak a választott adónemet jelenti, így tulajdonképpen a KATA vállalkozás szüneteltetése a vállalkozás tevékenységének a szüneteltetéséhez kapcsolódóan elsősorban az adófizetés kötelezettségének a szünetelését jelenti. Magának a szünetelésnek többféle indoka is lehet, azonban a szünetelés okát a vállalkozónak nem szükséges megindokolnia.

A KATÁS vállalkozások esetében fontos rögzítenünk azt, hogy úgynevezett átalányadózásra kötelezettek, amely azt jelenti, hogy a vállalkozásnak egy bizonyos bevételi kereten belül (amely lényegében egy felső korlátot jelent évi 12 millió forint összeghatárig, szünetelés esetében ennek arányában alakul az értékhatár) minden hónapban azonos összegű adót köteles megfizetni. Ebben a konstrukcióban az adózónak nincs lehetősége az esetleges kiadásait elszámoltatni, így ha a vállalkozás nem termel bevételt, vagy adott esetben veszteséges, akkor is meg kell fizetnie az adózónak a havi átalányadó összegét. A jelenleg érvényes szabályok szerint a KATA átalányadójának összegei az adott, konkrét konstrukció függvényében 25.000 Ft, 50.000 Ft, vagy pedig 75.000 Ft lehet. Szünetelés esetében az egyéni vállalkozóknak nem kell megfizetnie ezt az összeget azon hónapokra, melyek egésze a szünetelés időszakába esik.

Abban az esetben, ha egy KATA vállalkozás esetén felmerül a szünetelés szükségessége, érdemes minél előbb intézkedni, azonban azt megelőzően nem szabad elmulasztani az alapos tájékozódást sem. Alapvető szabály, hogy egy egyéni vállalkozó a szünetelését minimum egy hónapra, de maximum két évre kérheti. Az ügyintézéshez nem szükséges a NAV kirendeltségeihez ellátogatni, hanem a Webes Ügysegéden keresztül interneten is könnyen elvégezhető, amely által a szünetelési szándék bejelentésre kerül. A bejelentést követő naptól kezdve pedig a vállalkozó tevékenysége megkezdi a szünetelést, tehát meglehetősen gyors ügymenetről beszélhetünk.

A szünetelés alatt különböző korlátozások is érvényesülnek az alábbiak szerint.

  • A vállalkozói tevékenység ezen idő alatt nem folytatható
  • A tevékenységhez kötődő új jogosultság nem szerezhető, új kötelezettség nem vállalható
  • Nem igényelhető adó-visszaigénylés és adó-visszatérítés, valamint költségvetési támogatás

A szabályozás rugalmasságot mutat abban a tekintetben is, hogy abban az esetben, ha a vállalkozó a szünetelés időtartama alatt mégiscsak úgy döntene, hogy újra folytatná a tevékenységét, elegendő egy bejelentést tennie a szándékáról és a következő napon már aktívan végezheti a vállalkozásának feladatait. Egy KATÁS cég számára tehát a szünetelés meglehetősen könnyen igénybe vehető, ugyanakkor figyelni kell azokra a korlátozásoknak a betartására, amelyek a szünetelés alatt életbe lépnek.

Forrás: nav.gov.hu

keyboard_arrow_up