KATA vállalkozás indítása 2021-ben

Közzétéve:

KATA vállalkozás indítása 2021-ben más feltételek mellett folytatódik. Segítünk!

A kialakult járványhelyzet ugyan egyes vállalkozásokat meglehetősen nehéz helyzetbe hozott az elmúlt év során, azonban még mindig adódhatnak olyan üzleti lehetőségek, amelyek sikerrel megvalósíthatóak lehetnek. Az egyéni vállalkozók számára továbbra is a kedvezőnek tekinthető KATA vállalkozás indítása lehet a legjobb döntés. Jelen cikkben áttekintésre kerülnek a KATÁS vállalkozás indításának 2021-ben érvényes alapvető szabályai.

A KATA vállalkozás feltételei közül a legfontosabb továbbra is az, hogy ez a fajta adózási módozat elsősorban az egyéni vállalkozók és az egyéni cégek számára érhető el. A korábbi szabályokkal összhangban ugyancsak átalányadózásról van szó, amelynek keretében az adózó minden hónapban egy fix összeget köteles befizetni, amely az adott konstrukció függvényében 25.000 Ft., 50.000 Ft., vagy pedig 75.000 Ft. összeget tehet ki.

Ki kell emelnünk ugyanakkor azt a szabályt, hogy a fenti adózási konstrukció, csak évi 12 millió forint bevételig választható. Abban az esetben ugyanis, ha a vállalkozó éves bevétele a 12 millió forintot meghaladja, akkor a meghaladó bevételre már más adókulcs érvényes. A 12 millió forint feletti bevételre vonatkozóan a hatályos szabályok szerint 40 százalékos adót köteles a kisvállalkozó megfizetni. Ez lényegében azt jelenti, hogy ha 12 millió forintot meghaladná a tervezett éves bevétel, akkor már lehet, hogy nem a KATA adózási forma választása lesz a legmegfelelőbb. Mindenesetre számolni kell ezzel a szabállyal az éves költségvetés megtervezése és az üzleti terv kialakítása során. A KATA vállalkozás indítása 2021-ben is még mindig kedvező konstrukciónak számít a kisadózók körében, azonban a fenti szabályt érdemes szem előtt tartani, valamint ajánlatos naprakésznek lenni az adózási nemet érintő változások terén is.

A közelmúltban a KATA adózást illetően az egyik leglényegesebb változtatást az a módosítási csomag jelentette, amellyel a Kormány a burkolt foglalkoztatás ellen kíván fellépni, és ennek kapcsán számos pontban szigorította a KATA adózási szabályait az alábbiak szerint.

Az egyik ilyen lényeges pont a kapcsolt vállalkozások közötti kifizetésekhez kapcsolódik. A módosítás szerint ugyanis, ha egy KATÁS vállalkozó kapcsolt vállalkozási viszonyban áll, akkor a kifizetőnek 40 százalékos mértékű adót kell megállapítania a kifizetés után, amelyet megfelelően be kell vallania és meg is kell fizetnie. Ez a szigorítás tehát elsősorban a KATÁS vállalkozóval kapcsolatban álló kifizető vállalkozást terheli, azonban ha ez a kapcsolt vállalkozás külföldinek minősül, akkor a kifizetés utáni 40 százalékos adót a KATÁS vállalkozónak kell megfizetnie.

További szigorítás, hogy ha a KATÁS vállalkozó felé valamely vállalkozás egy éven belül 3 millió forintot meghaladó összeget fizet ki, a 3 millió forintot meghaladó részre 40 százalékos adót köteles megfizetni. Hasonlóan a fentebb ismertetett szabályhoz, abban az estben, ha a kifizető külföldi illetőségű, a 3 millió forint feletti kifizetések vonatkozásában a 40 százalékos adót a KATÁS vállalkozásnak kell megfizetnie.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a KATÁS vállalkozás indítása 2021-ben a korábbiaknál jóval szigorúbb szabályok mentén mehet végbe, éppen ezért mindenképpen érdemes kitüntetett figyelmet szentelni az adózási szabályok tanulmányozására, valamint a várható bevételek, az üzleti év pénzügyi, és várható adózási kötelezettségeinek az áttekintésére. Tekintettel arra, hogy a 2021. évben a KATA cégalapítás és kisadózói kötelezettségek is szigorodtak, mindenképpen ellenőrizzük, hogy kapcsolatban állunk-e külföldi kifizetővel, ugyanis ilyen esetekben a megemelt adóterhek főszabály szerint nem a külföldi kifizetőt, hanem a KATÁS vállalkozót terhelik.

Kérdéseivel forduljon bizalommal partnercégünkhöz. A Kontír Professional Kft. könyvelői megbízható segítséget nyújtanak KATA vállalkozást érintő kérdésekben is.

keyboard_arrow_up