Telefon ikon Telefonszámaink

Januártól kötelező az elektronikus fizetés lehetőségének biztosítása

Közzétéve:

Kötelező elektronikus fizetés lehetősége

Módosították az eddig hatályos (2005. évi CLXIV.) kereskedelmi törvényt, így 2021 januárjától azoknak a kereskedőknek, akik rendelkeznek online pénztárgéppel, kötelező a vásárlóik számára lehetőséget biztosítani az elektronikus fizetésre.

Az elektronikus fizetés várhatóan megvalósulhat többek között bankkártya elfogadó POS terminál telepítésével, érintésmentes pay pass fizetés biztosításával, telefonos fizetéssel, azonnali banki átutalással. A helyzetet nagyban megkönnyíti, hogy ősztől már lehetőség van arra, hogy a kereskedő kérje le az adott összeget a vevő bankszámlájáról. Ezen kívül nagy előnyt jelenthet, hogy márciustól hazánkban (elsőként a világon) a pénzintézeteknek biztosítaniuk kell a hét minden napján 24 órában az azonnali átutalás lehetőségét, tehát azt, hogy a 10 millió forintos összeghatár alatti átutalások legfeljebb 5 másodperc alatt teljesüljenek.

A törvénymódosítást sürgethette a koronavírus terjedése, hiszen a Pénzügyminisztérium a lakosság egészségének védelmével is indokolta döntését. A WHO szerint a koronavírus készpénzen akár 9 napig életképes marad, ezért fontos lehet a fertőzés terjedésének csökkentésében a készpénzes fizetések számának mérséklése. Az elektronikus fizetés széles körű elérhetőségének biztosításával fizikai kontaktus nélküli, érintésmentes fizetés valósítható meg és csökkenthető a készpénz forgalom. Hazánk rendelkezik Európában a harmadik legnagyobb GDP-arányos készpénzállománnyal, mely június végére elérte a 6 965 milliárd forintot. A készpénzzel való fizetés pedig drága mulatság, hiszen évente körülbelül 400 milliárd forintba kerül a készpénz használat teljes társadalmi költsége. Egyes számítások szerint az elektronikus fizetésre való átállással nagyjából 100 milliárd forint megspórolható lenne, melynek következtében mindenkinek évi 10 000 forinttal több maradhatna a bankszámláján.

A törvényváltozásnak fontos gazdaságfehérítő hatása is lehet, hiszen az elektronikus fizetésnek nyoma van, könyvelt tranzakció így nehezebb a számlaadás nélküli, adózatlan kereskedés. Habár az online kasszák bevezetése óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé történő számlaadat-szolgáltatás szélesebb körű, figyelembe véve, hogy az online pénztárgépek automatikusan eleget tesznek ennek a kötelezettségnek. Mivel a mostani változások csak az online kasszával eleve rendelkezőket érintik várhatóan az ő működésükben már nem hoz akkora változást e tekintetben az elektronikus fizetés bevezetése.

A NAV és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint körülbelül 60 000 kereskedőt érint a jelenlegi törvénymódosítás. Habár bankkártya-elfogadó, POS terminál telepítése és pénzintézettel való együttműködés költségekkel jár, az MNB számításai szerint ez kiesés hamar megtérül. Több vizsgálat és mérés is kimutatta, hogy az emberek többet költenek az üzletekben, ha van lehetőség elektronikus fizetésre és nem kell arra figyelniük, hogy mennyi készpénz van éppen a tárcájukban. Az online kasszák adatszolgáltatása alapján, míg az idei év első nyolc hónapjában a bankkártyás fizetések átlag értéke 6 354 forint volt, addig a készpénzes fizetéseké csupán 2 762 forint.

A januárban hatályba lépő változtatás tehát vélhetően nem csak a gazdaságfehérítés és koronavírus megfékezés szempontjából jár várható eredményekkel, hanem a kereskedőknél is forgalomnövekedéshez fog vezetni.

Forrás: nav.gov.hu, ado.hu, vg.hu

keyboard_arrow_up