Hogyan alakítsunk ki környezetbarát irodát?

Közzétéve:

Hogyan alakítsunk ki környezetbarát irodát? Néhány egyszerű lépéssel a fenntarthatóságért!

A környezettudatos életmód, a fenntarthatóságra törekvés a magánéleten túl a cégek életében is fontos. A környezetbarát iroda gondolata már sok helyen megszületett, ezzel is felelősséget vállalva a jövőért. Ha okosan tervezi a vállalat a "zöld" irodát, akkor nem csak a környezetszennyezés ellen léphet fel, hanem egy kényelmes, komfortos munkakörnyezetet alakíthat ki alkalmazottainak. Összeszedtünk pár jó tanácsot, amivel sokat tehetnek a vállalkozások az irodájuk zöldítésében!

Kezdjük a felsorolást azokkal a változtatásokkal, amik lehet, hogy az alkalmazottak számára nem tűnnek fel elsőre, mégis rengeteget számítanak a környezetvédelemben! Az egyik legértékesebb árucikk hamarosan a víz lesz, így a vízfogyasztás csökkentése mindenképp közös érdek. Az ivóvíz egyharmada rögtön a csatornákba folyik, illetve elrettentő adat, hogy a WC-öblítések teszik ki a 31%-át a friss víz használatának. Mit is lehet tenni ezek mérséklésére? Az irodai mosdókban érdemes kettős öblítéses WC-ket telepíteni, amivel nem csak a vízfogyasztás 67%-a takarítható meg, hanem jelentősen csökkenhet a vízszámla is. Fontos továbbá a csepegő csapok megerősítése, illetve érdemes kerülni az irodában is a folyó víz alatti mosogatást, hiszen ezzel rengeteg víz megy kárba. Szintén fontos, ám nem annyira feltűnő változtatás lehet az irodában a világítás lecserélése LED-es világításra. A LED 75%-kal kevesebb energiát fogyaszt, illetve az izzók élettartama is 25%-kal hosszabb. Az egyik legkárosabb világításra szánt eszköz a neoncső, ami még mindig sok irodában fellelhető. Ezek a neoncsövek higanyt tartalmaznak, ami káros mind az emberekre, mind az állatokra nézve, illetve szennyezik a vizet, levegőt, talajt.

Jöjjenek a látványosabb változtatások az irodában! A nagy nyári hőségben szinte elképzelhetetlen a munka klíma nélkül, hiszen a megfelelő hőmérséklet javítja a koncentrációt, ezzel együtt a teljesítményt is. A klímák és ventilátorok a teljes villamosenergia 20%-át használják fel, ezért érdemes környezetbarát légkondicionálót és automatizált HVAC rendszert választani az irodába. Fontos megemlíteni, hogy tovább mérsékelhető a klíma használata növényekkel, ugyanis a növények jelenléte az irodában akár 10 Celsius fokkal is csökkenthetik a levegő hőmérsékletét, emellett megtartják a 30-60%-os páratartalmat, illetve 15-20 növény egy 140 négyzetméteres iroda levegőjét is meg tudja tisztítani. Nem mellesleg tanulmányok kimutatták, hogy a növények jelenléte akár 15%-kal növelik a munkavállalók produktivitását, ezért nem csak a környezetre fejtenek ki jótékony hatásokat, hanem komfortosabbá tehetik a munkakörnyezetet is.

Apróságnak tűnhet, mégis hatalmas terhet jelent Földünknek a kávékapszulák lebomlása. Egy kapszula 150-500 év alatt bomlik le a hulladéklerakóban, ezért érdemes az irodában is biológiailag lebomló kávé kapszulákat használni. A kávé fogyasztásnál fontos lehet továbbá, hogy organikus vagy Méltányos Kereskedelmi Címkézéssel ellátott kávét használjanak az irodában, illetve a tehéntej helyett inkább a növény alapú tej alternatívát preferálják. Elrettentő adat, hogy naponta 4 kávé hasonló szén-dioxid kibocsátást eredményez, mint közel 65 km vezetés. A tejeskávé szén-dioxid kibocsátásának kétharmad részben a tej a felelőse, naponta 3 nagy tejeskávé éves szinten kitesz egy európai repülőutat.

Természetesen a már jól ismert technikák bevezetése az irodában is nagyban segíti a fenntarthatóságot. Szinte már-már alapvetőnek számít a hulladék szelektív gyűjtése és a hulladék minimalizálása, az egyszer használatos műanyagok kiiktatása az irodából, a papír felhasználása akár nyomtatásnál, akár jegyzettömb készítésénél. Minden lépés Földünk élettartamát növelik!

Forrás: piacesprofit.hu, avery.hu, tonerpartners.hu, hrportal.hu

keyboard_arrow_up