Telefon ikon Telefonszámaink

Hódít a kártyás és a telefonos fizetés

Közzétéve:

Hódít a kártyás és a telefonos fizetés

A tavalyi évben öt éves csúcsokat döntött meg a kártyás fizetés mind darabszámra, mind pedig értékre. Egy év távlatát nézve a kártyás fizetések száma negyedével növekedett, hasonló emelkedést mutat az online és a fizikai kártyás vásárlások értéke is. Nagy népszerűségnek örvend a telefonos, illetve az okosórás tranzakció. Lássuk a statisztikákat és a mögötte rejlő okokat!

Az éves statisztikát tekintve 2719 milliárd forintnyi tranzakció valósult meg bankkártyával, ami 25,8%-os növekedés az előző évhez képest. Az utolsó negyedévben, a karácsonyi időszakban 328,4 millió alkalommal fizettek fizikailag bankkártyával vagy annak alternatívájával (telefon vagy okosóra), ez értékben naponta elérte a közel 29,55 milliárd forintot. Természetesen minden évben a karácsonyi szezonban van a legtöbb tranzakció akár a kártyát, akár a készpénzfizetést nézzük. A pandémia alatt több kampány indult a bankkártyás fizetések népszerűsítésére. Most, a járvány lassú visszaszorulásakor a számok azt mutatják, hogy a bankkártyás fizetések nem szorulnak háttérbe, azok az emberek, akik készpénz helyett elkezdtek aktívabban bankkártyával fizetni, nagy részük maradt is ennél a fizetési módszernél. A kártyás fizetésen belül nagy népszerűségnek örvend a mobilfizetés is, ami a folyamatos technológiai fejlődésnek, az okostelefonok elérhetőségének is az eredménye. 2021 utolsó negyedévében mintegy 44 millió mobilfizetési tranzakció jött létre, aminek értéke eléri a 269 milliárd forintot. Az online rendeléseket nézve az elfogadóhelyek száma megközelíti a 35 ezret. Ennek köszönhetően az online bankkártyás fizetések száma is növekszik, emellett még mindig jellemző az átutalás, mint fizetési mód. A forintátutalások száma a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatóknál az utolsó negyedévben eléri a 83 milliót, aminek összértéke 203 ezer milliárd forint.

A bankkártyás fizetések számának növekedését segíti a bankkártyás elfogadóhálózat folyamatos bővülése is. A tavalyi évben több mint 154.600 kereskedőnél volt lehetséges a bankkártyás fizetés. Ennek a számnak az elérését elősegítette, hogy 2021. januárjától az online pénztárgéppel rendelkező helyeknek kötelező biztosítani elektronikus fizetési lehetőséget. A szakemberek szerint a jogszabály mellett az is aktívan közrejátszik a bankkártyát elfogadó helyek számának növekedésében, hogy az emberek aktívan keresik ezt a lehetőséget, igényt tartanak rá. A vásárlói szokásokat vizsgáló felmérés szerint kiderült, hogy a válaszadók 53%-val történt már meg, hogy kártyával fizetett volna, amire nem volt lehetősége, ennek következtében inkább nem vett semmit. Tehát levonható a következtetés, miszerint anyagi hátránya is származhat a kereskedőnek abban az esetben, ha nem biztosít vásárlói számára elektronikus fizetési lehetőséget. A POS-terminálon túl alternatív kártyaleolvasási lehetőségek is megjelentek a piacon, például a SUMUP, ami lehetővé teszi, hogy a kis forgalmú helyeknek is megérje fenntartani az elektronikus vásárlási lehetőséget.

A kártyás készpénzfelvételnek 8%-al nőtt az értéke az előző év adataihoz képest, de a bankkártyás fizetésre több forrás megy, mint a készpénz felvételére. Az elképzelt jövő, ahol már a készpénzt teljesen felváltja az elektronikus fizetési módszer, nem is tűnik olyan távolinak. A nagy kérdés persze az, hogy ezt egyszer el fogjuk-e érni, vagy mindig is a vágyott jövő marad?

Források: index.hu, tudastar.money.hu

keyboard_arrow_up