Telefon ikon Telefonszámaink

Február 25-ig igényelhető IPA-kedvezmény

Közzétéve:

IPA-kedvezmény a járványhelyzet miatt

A járványhelyzetre való tekintettel a kormány számos intézkedéssel igyekszik segíteni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV) helyzetén. Ezek közé tartoznak a 2021-re érvénybe lépő iparűzési adó (IPA) kedvezmények is. Február 25.-ig van lehetőség jelezni ezek igénybe vételére vonatkozó szándékot!

A helyi iparűzési adó (HIPA/ IPA) egy jövedelem-típusú adó, melynek mértékét minden önkormányzat saját hatáskörben 0-2% között határozhatja meg. Az IPA adóalapját azon gazdasági tevékenység során létrejött árbevétel jelenti, melyet az adott önkormányzat területén végeznek. Magyarországon a vállalkozás székhelye IPA mentes településre is bejelenthető, így az IPA akár teljesen megspórolható.

A 639/2020. Kormányrendelet szerint, melyet tavaly év végén adtak ki, több kedvezmény is érvényesíthető idén az IPA megfizetése során. A kedvezmények nem vonatkoznak minden kis- és középvállalkozásra, hanem csupán azok egy meghatározott körére. Azon vállalkozások nevezhetőek KKV-nak, melyek maximum 250 főt foglalkoztatnak. Azok a KKV-k válhatnak jogosulttá az új IPA kedvezményekre, melyeknek mérlegfőösszege vagy árbevétele maximum 4 milliárd forint. A hazai KKV-k nagy része, ezen megszorítások mellett is igényelheti a kedvezményeket. Ráadásul az IPA adókedvezményt olyan vállalkozások is kérvényezhetik, akik csak 2021. január 1. után kezdik meg tevékenységüket. A könnyítések a 2021-ben befejeződő adóévekre vonatkoznak- legyen az normál üzleti év (december 31.-én végződő) vagy ettől eltérő üzleti év.

A kedvezmények köre kiterjed a 2021-ben fizetendő IPA adóelőlegre, melyet a korábbi években (2019, 2020) fizetett adókötelezettség alapján számolnak el. A 2021-ben fizetendő iparűzési adóelőleg a felére csökkenhet a kormányrendelet szerint. Ezen kívül az IPA mértéke jövőre 1%-ra csökken azokon a településeken, amelyeken ez eddig magasabb volt.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a kedvezmények nem automatikusan lépnek érvénybe, hanem külön igénylést szükséges leadni. A KKV-knak az illetékes önkormányzati adóhatóságok felé szükséges jelezniük a HIPA-kedvezmény igénybevételére vonatkozó szándékukat február 25-ig, a 21NYHIPA nyomtatvány kitöltésével és beküldésével. A kedvezményre való jogosultságot ellenőrzik a megadott feltételek alapján.

Forrás: nav.gov.hu, ado.hu

keyboard_arrow_up