Faktorálás: mikor és kinek éri meg?

Közzétéve:

Faktorálás, avagy teljesítetlen számlák eladása

Az igazán sikeres vállalkozásoknak van egy közös tulajdonságuk: pontosan tudják, hogy a tanulás az üzleti életben sosem ér véget. Tanulni létfontosságú, hogy megismerjük cégünk értékeit, gyengeségeit, fejlődési és bevételnövelési potenciálját - nem megfeledkezve azokról a lehetőségekről sem, amelyek kihúzhatnak egy-egy szorult helyzetből. A faktorálás, más néven faktoring éppen ilyen. Cikkünkből kiderül, mit érdemes tudni róla.

Ön mit tenne, ha finanszírozási gondjai akadnának?

A likviditási problémákról a legtöbb cégvezetőnek a hitelfelvétel jut eszébe elsőre, mint megoldás. Ez azonban sokszor nem várt akadályok elé állítja az embert. Amellett, hogy a banki hitelfelvétel elbírálása igencsak lassú, feltételei nehezen teljesíthetőek. A faktorálás számos vállalkozás számára, rengeteg különböző helyzetben előnyösebb megoldás, mint a banki hitel.

Mi az a faktorálás?

A faktorálás nem jelent mást, mint hogy egy pénzügyi szolgáltató (úgynevezett faktorcég) megvásárolja egy vállalkozás ki nem egyenlített számlakövetelését. Ez lehetővé teszi, hogy egy cég a saját leendő bevételeihez hamarabb hozzájusson.

Miért jobb a faktorálás, mint a hitelfelvétel?

Röviden: azért, mert könnyebb, gyorsabb és elérhetőbb. Könnyebb maga a folyamat, hiszen megszabadít jónéhány adminisztrációs tehertől, és rugalmas megoldás. Gyorsabb, mert amíg 6 hétbe is beletelhet, mire a választott bank megvizsgálja vállalatunk hitelképességét, addig a faktorálás akár 1-2 napon belül pénzhez juttathat. A faktorcégnek 24 óra is elég, hogy döntsön az együttműködésről, majd egy-két héten belül (már fennálló kapcsolat esetén gyakran néhány óra alatt) utalják is az összeget.

Helyzetek, amikor a faktorálás igazán jól jön

Ha tehát vállalatának gyorsan pénzre van szüksége, egyértelműen a faktorálás az optimális megoldás - de nem a folyamat egyszerűsége az egyetlen érv, ami mellette szól. Amikor például egy kisebb vállalat multicégekkel szerződik, az remek üzleti lehetőség: ugyanakkor ezek az üzleti “óriások” sokszor kérnek hosszú, akár 120 napos fizetési határidőt, ami komoly terhet jelent. Ez esetben nagy könnyebbség az előfinanszírozás, faktorálás.

A faktorálás feltételei

A faktorálás feltételei eltérnek a vállalkozói hitel feltételeitől, ezért elképzelhető, hogy bizonyos esetekben testreszabottabb segítséget nyújt. Banki hitelfelvétel esetén a pozitív elbírálás feltétele a vállalat előző évi pénzügyi teljesítménye. Ez átugorhatatlan akadály az induló vállalkozások számára, és azon cégeknek is, akik kimerítették banki hitel limitjüket. A fakorálás létrejötte ezzel szemben kizárólag vevőid fizetőképességén múlik: ha erről megbizonyosodik a faktorcég, a szerződés létrejötte után, a megegyezésben lefektetettek szerint, előre kifizeti a számlát. Valamivel költségesebb eljárás, mint a banki hitel - utóbbi viszont hónapokra adóssá tesz.

A faktoring folyamata tehát nemcsak egyszerűbb, de kevesebb buktatóval is jár, mint a banki hitelfelvétel. A teljes biztonság érdekében ugyanakkor ajánlott követelésbiztosítást kötni, mely védelmet nyújt abban az esetben, ha a vevő cég mégsem egyenlíti ki azon számlákat, melyeket a fakrálás szolgáltatással már a vállalkozó előfinanszírozott.

keyboard_arrow_up